Binnenland
MAX

Ouderen minder vaak doorverwezen voor diagnose ADHD of autisme, 'maar het geeft juist inzicht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouderen minder vaak doorverwezen voor diagnose ADHD of autisme, 'maar het geeft juist inzicht'

Het komt regelmatig voor dat mensen pas op late leeftijd te weten komen dat ze bijvoorbeeld ADHD, autisme of borderline hebben. Maar het is ook bij zestigplussers alsnog goed te behandelen. En een diagnose kan veel inzicht geven, zegt psychotherapeut Arjan Videler in Villa VdB. Hij roept huisartsen en praktijkondersteuners op om ouderen vaker door te sturen. "Het gaat al wel beter, maar ik denk dat er nog een wereld te winnen is."

Ouderen minder vaak doorverwezen voor diagnose ADHD of autisme, 'maar het geeft juist inzicht'

Het gebeurt geregeld dat mensen pas op late leeftijd horen dat er iets met ze aan de hand is, stelt Videler. Hij behandelt als psychotherapeut alleen zestigplussers die dus tot dan toe niet weten wat ze precies hebben. "Mensen hebben in hun leven manieren gevonden hebben om zich staande te houden. Ze deden altijd hun best zich aan te passen, waren snel overprikkeld. Maar als ze bij mij aankloppen en een diagnose krijgen zie je vaak de puzzelstukjes in elkaar vallen."

Pensionering geeft inzicht

Grote veranderingen in het leven kunnen vaak de problemen blootleggen. Videler geeft het voorbeeld van een oudere die autisme heeft, maar dat zelf nog niet weet. "Op het moment dat de structuur van het werkende leven wegvalt, is het voor hen heel moeilijk om een nieuw ritme te vinden. Dan kunnen de problemen echt duidelijk worden."

Last van de schouders

Dat er een diagnose gesteld wordt op latere leeftijd kan niet alleen degene die het betreft helpen, maar ook partners, kinderen en kleinkinderen. "Er kwam eens een vrouw die zei dat een van haar kleinkinderen ADHD had en een ander autisme. Ze wist niet wat ze had, maar wel dát ze iets had." Het is vaak een kloppende verklaring. "Ouderen kijken terug op het leven. Dan probeer je ook te verklaren hoe je leven verlopen is. Een diagnose kan daarbij enorm helpen."

Leeftijdsdiscriminatie

In de ouderen-GGZ is de wachtlijst korter, slechts enkele maanden. Toch worden ouderen minder vaak doorverwezen, stelt Videler. "Voor een 80-jarige met een depressie is de kans dat hij doorverwezen wordt slechts een derde tot een vierde ten opzichte van een 50-jarige met dezelfde problemen. Echt veel lager dus."

Het komt doordat ze vaak te maken krijgen met leeftijdsdiscriminatie. Niet alleen door een arts of praktijkondersteuner, maar ook vaak door diegene zelf, ziet Videler. Terwijl de behandeling even goed werkt. Ga dus in ieder geval in gesprek met je huisarts, adviseert Videler. "Je kan net zo goed veranderen op latere leeftijd. Laat je dus vooral niet wegsturen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie