Binnenland
NOSNTR

Onderzoek naar kinderrechtbescherming na uithuisplaatsing toeslagenaffaire

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar kinderrechtbescherming na uithuisplaatsing toeslagenaffaire

Al de hele middag debatteert de Tweede Kamer met premier Rutte en minister Weerwind over de situatie van de kinderen die door het toeslagenschandaal uit huis zijn geplaatst. Joost Huijer van de Universiteit van Utrecht doet onderzoek naar kinderrechtbescherming bij uithuisplaatsingen. In Nieuws en Co vertelt hij hoe lastig het is om de kinderen terug te krijgen.

Onderzoek kinderrechtbescherming na uithuisplaatsingen kinderen toeslagenaffaire

Kinderen keren niet terug

Huijer spreekt over de gevolgen van de uit huis geplaatste kinderen. Deze week bleek uit cijfers van het CBS dat van de 1600 uit huis geplaatste kinderen, 555 nog niet terug naar huis zijn gebracht. "Per geval zal er bekeken moeten worden waarbij er een heleboel factoren een rol spelen. Bij een fors aantal kinderen zal dat beteken dat ze niet terugkeren naar huis." Huijer legt uit dat het in algemene zin altijd heel lastig is om kinderen die uit huis zijn geplaatst terug te krijgen bij hun ouders. "Op een moment dat een kind uit huis wordt geplaatst dat dan direct daarna alles in werk wordt gesteld om dat kind in de eerste periode na uit huis plaatsing hulp en steun te geven, en de ouders ook. Om hun opvoedcapaciteit zoding te verbeteren zodat het kind spoedig terug kan keren naar huis. Hoe langer dat duurt en ook als er in die tijd niks gebeurt voor die kinderen en gezinnen, hoe lastiger het wordt om dat kind nog thuis geplaatst te krijgen."

"Dat heeft er ook mee te maken dat een kind terecht komt in een pleeggezin en daar gaat ingroeien en gaat hechten aan de opvoeders die op dat moment verantwoordelijk zijn. Dat is heel kwalijk, wat in de huidige praktijk te vaak zichtbaar is, is dat het huidige contact met de ouders heel beperkt is."

Gebrek aan rechtsbescherming

Huijer vertelt dat er ondertussen een heleboel initiatieven zijn opgestart vanuit de politiek. De inspectie is een onderzoek gestart. Daar is wel kritiek op. Er is een ondersteuningsteam, maar ook daar is het nodige over gezegd in de kamer. Wat denk ik belangrijk is, zoals Pieter Omtzigt zegt, is dat je op twee sporen gaat zitten. Er moet wat gedaan worden voor deze ouders, de ouders die gedupeerden zijn van de toeslagenaffaire, maar als je kijkt naar hoe het beter kan en hoe we dit in de toekomst moeten gaan voorkomen, je veel meer kijkt naar het systeem van uithuisplaatsingen en hoe we dat hebben in Nederland. Daar zitten elementen in die alle ouders die geconfronteerd worden met een uit huis plaatsing mee maken."

"De toeslagenaffaire heeft wel de aandacht vol gevestigd op de problemen die er al waren en die dus ook voor heel veel andere ouders gelden. Een van de grootste problemen, en dat wordt al heel lang aangekaart, is het gebrek aan goede rechtsbescherming voor mensen die in dit soort procedures terechtkomen," eindigt Huijer zijn verhaal.

item toeslagen

Ster advertentie
Ster advertentie