Binnenland
AVROTROS

5 vragen over het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app

Vanaf morgen kan iedere Nederlander in de speciale CoronaCheck-app een vaccinatiebewijs aanmaken. Daarmee kun je naar binnen bij evenementen. Volgende week, vanaf 1 juli, kun je diezelfde app ook gebruiken om een Europees reiscertificaat aan te maken. Hoe werkt het nou precies? Vijf vragen, beantwoord door tech-redacteur Joost Schellevis van de NOS.

1. Hoe gaat het aanmaken van het vaccinatiebewijs in z'n werk?

"Op zich is het simpel: je logt in met DigiD, als je twee prikken hebt gehad. Je hebt daarna het vaccinatiebewijs op je smartphone, waarmee je bijvoorbeeld vanaf zaterdag naar de discotheek kan."

2. Accepteren alle vakantielanden de code nu op dezelfde manier?

"In principe lijkt het erop dat de meeste landen twee prikken vereisen, tenzij het om Janssen gaat. Maar landen kunnen daar zelf anders over beslissen. Het kan zijn dat een land zegt: we vereisen één prik. Dan werkt jouw certificaat ook met met die enkele prik. Er zijn ook mensen die corona hebben gehad, dan kun je op basis van je positieve test, samen met je enkele vaccinatie een vaccinatiebewijs aanmaken."

3. In hoeverre verschilt de QR-code voor het reizen van de toegangscode voor evenementen?

"Qua functionaliteit niet heel veel, maar aan de achterkant verschillen ze wel degelijk. Ook qua privacy. De binnenlandse 'evenementencode' bevat weinig informatie, alleen de initialen. Degene die de code scant, krijgt alleen een groen vinkje. Buiten Nederland is dat anders, dan is in de QR-code ook opgeslagen of en welk vaccin je hebt gekregen. Dat is uit te lezen, zodat landen ook zelf een afweging kunnen maken."

4. Hoe zit het met de privacy, is die wel op orde?

"Er is natuurlijk een principiële discussie of je het überhaupt wel moet willen. Dat heeft heel veel mits en maren. Bij een vaccinatiebewijs zijn er altijd bezwaren, ook omdat je je moet legitimeren. Dat is wel een uitzondering. Zeker voor de binnenlandse code is wel veel moeite gedaan om ervoor te zorgen dat die privacy-inbreuk beperkt is, er niks in over de reden dat je een groen vinkje achter je naam hebt.

Buiten Nederland is dat dus wel anders. Maar is dat zo anders dan je gele boekje laten zien? Dat moeten mensen voor zichzelf afwegen."

5. Wat als je geen smartphone hebt?

"Op dit moment moet je dan via internet een pdf maken en die printen. Als je niet zo digitaal vaardig bent, is dat natuurlijk niet ideaal. Maar er komt een alternatief waarbij je naar een telefoonnummer kunt bellen, dan krijg je een vaccinatiebewijs toegestuurd op het aders dat in de Basisregistratie Personen (BRP) staat.

5 vragen over het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie