Binnenland
AVROTROS

5 vragen over het vaccineren van kwetsbare kinderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over het vaccineren van kwetsbare kinderen

Het kabinet heeft op advies van de Gezondheidsraad besloten dat kinderen van 12 tot en met 17 jaar met een verhoogd medisch risico een prik krijgen. 5 vragen én antwoorden hierover, beantwoord door kinderarts-immunoloog Emmeline Buddingh van het Willem Alexander Kinderziekenhuis in Leiden.

5 vragen over het advies van de Gezondheidsraad om kwetsbare kinderen te vaccineren

1. Alleen kwetsbare kinderen vaccineren dus, vooralsnog. Een advies over gezonde kinderen volgt later. Waarom kiest de Gezondheidsraad voor dit advies?

Ze hebben ervoor gekozen om de groepen apart te beoordelen. Het vaccineren van gezonde kinderen wordt later beoordeeld, daar is meer informatie voor nodig. De kinderen met gezondheidsproblemen vaccineren is een logisch besluit. Gelukkig is ernstige covid heel zeldzaam bij kinderen, maar als je kijkt welke kinderen dan wel ziek worden, zijn dat kinderen met chronische ziektes. En een deel van hen zit uit angst voor besmetting ook al meer dan een jaar thuis.

2. Per wanneer zouden we er dan mee kunnen en moeten beginnen?

"Het kan heel snel beginnen, en er is wat mij betreft ook geen reden om dat te vertragen." Inmiddels heeft demissionair minister de Jonge aangegeven het advies van de Raad over te nemen en eind juni te willen beginnen met het prikken van kwetsbare kinderen.

3. Wat weten we over de eventuele bijwerkingen bij kinderen (op de lange termijn)?

"Er is een studie van Pfizer, die laat zien dat het heel effectief en ook zeer veilig is bij kinderen. De bijwerkingen die daar gerapporteerd zijn, zijn hetzelfde als bij volwassenen. Op dit moment doet de EMA onderzoek naar een aantal gevallen van milde hartspierontsteking bij jonge mannen in Israël en de VS, na Pfizer-vaccinatie. Het verband tussen vaccinatie en die ontsteking is nog niet zeker. Maar al met al is de milde bijwerking zo zeldzaam dat het geen reden is om kwetsbare kinderen nu te vaccineren."

4. Tegenstanders zeggen dat de Amerikaanse trial maar bestond uit een groep van 1.200 kinderen, te weinig volgens hen. Hoe zit dat?

"Het ging om 2.200 kinderen in de trial, waarvan 1.200 een vaccin kregen, de rest een placebo. We hebben natuurlijk wel heel vele informatie over 16- tot 25-jarigen die gevaccineerd zijn, wereldwijd zijn daar al miljoenen gegevens over. En die kun je best extrapoleren."

5. Voor kinderen die niet gevaccineerd kunnen worden, adviseert de Gezondheidsraad 'ringvaccinatie'. Wat houdt dat in?

"Ringvaccinatie is dat je om een kwetsbare heen de huisgenoten gaat vaccineren. Het liefst vaccineer je de kwetsbare zelf. Maar als diegene nou een afweerstoornis heeft - waardoor vaccineren niet effectief is - kan het helpen om het gezin te vaccineren."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie