Binnenland

Vissen op het droge door baggeren
BNNVARA

foto: RAVONfoto: RAVON
  1. Nieuwschevron right
  2. Vissen op het droge door baggeren

Met het schonen van sloten en vaarten komen veel vissen en amfibieën op het droge terecht. Onderzoeksbureau RAVON krijgt vaak meldingen binnen van plekken waar 50 tot 70% van de vissen op het droge terecht komen. Dus, het schonen kan beter. Hoe? Dat vertelt Arthur de Bruin van RAVON in Vroege Vogels.

Nederland heeft zo'n 300.000 kilometer aan vaarten, sloten een beekjes die geschoond moeten worden. Waterschappen en beheerders geven dit doorgaans uit handen aan aannemers, die niet altijd even grote kennis van zaken hebben. Dus, zo gek is het niet dat er af en toe iets misgaat. Vooral het schonen met maaikorven en bakken levert nogal wat bijvangst op.

Grote herfstschoonmaak

Elke herfst gebeuren de maai- en schoonwerkzaamheden om zo de afvoer van het water te verbeteren. Helaas komen door deze herfstige werkzaamheden ook veel vissen en amfibieën terecht op het droge. Met inventarisatie vooraf en advies aan de beheerders wordt geprobeerd dit zoveel mogelijk te voorkomen.

In 2006 is er door de Unie van Waterschappen een gedragscode opgesteld. Schadebeperkende maatregelen zouden er voor moeten zorgen dat minstens 25 procent van de vegetatie en vissen wordt gespaard. Maar in de praktijk gebeurt dat meestal niet.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie