Binnenland
KRO-NCRV

Voorzitter Raad van Rechtspraak: 'Ik vind dat we onvoldoende gehoord zijn door de minister'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Raad van Rechtspraak: 'Ik vind dat we onvoldoende gehoord zijn door de minister'

Een mooie maar moeilijke baan. Zo kijkt voorzitter Frits Bakker terug op zijn voorzitterschap bij de Raad voor de Rechtspraak dat nog tot 1 januari duurt. In het KRO-NCRV-programma Spraakmakers op NPO Radio 1 sprak hij zich maandag duidelijk uit: "Ik heb in deze rol, ook in de lastige jaren, geprobeerd ervan te maken wat ervan te maken valt. Dat was af en toe behoorlijk schipperen tussen terechte wensen van rechters, en wat er wel en niet haalbaar is in politiek Den Haag. Dat is mij zeker tegengevallen. Het was heftig."

'Dat kan ik ook roepen'

Minister Dekker van Rechtsbescherming is de vierde minister met wie Frits Bakker in zes jaar heeft gewerkt. De vertrekkend voorzitter zegt door de jaren heen wel meer begrip te hebben gekregen voor het feit dat ministers hun budget ook niet aan een touwtje hebben. Bakker: "De marges zijn klein. Maar het is moeilijk om bij de achterban over te brengen hoe ongelooflijk hard je moet knokken om er tien miljoen bij te krijgen."

Gezien de teleurstellende resultaten vindt Bakker dat hij onvoldoende gehoord is. "Als ik de minister was geweest had ik andere politieke keuze gemaakt. Ik zou minder hebben bezuinigd op de rechtspraak. Wij moeten álle zaken doen. Als je bij ons tien procent bezuinigt is de boodschap: je moet de zaken maar tien procent sneller doen. Dat kan ik ook roepen, maar dat kunnen wij nooit waarmaken."

Tijd en energie

De voorzitter maakt zich ook al langer zorgen over de strafbeschikking, wat leidt tot vonnissen waar geen rechter aan te pas komt. "Er wordt gezegd: we halen maar wat zaken weg bij de rechtspraak, dan wordt het allemaal beter. In plaats van dat er in de procedure wordt geïnvesteerd en dat er meer rechters en ondersteunend personeel is zodat wij de taak kunnen vervullen die we in de democratische rechtstaat moeten vervullen."

Bakker is er ook niet van overtuigd dat de strafbeschikking financieel iets oplevert. "Als je kijkt wat die strafbeschikking aan tijd en energie kost bij het OM. En ook nog meetelt dat, als men het niet met de strafbeschikking eens is, er bij de rechter ook nog een procedure aangespannen kan worden – dan kun je je sterk afvragen of het goedkoper en sneller is dan de zaak gewoon bij de rechter te brengen."

Vechten tegen de bierkaai

Volgens Bakker is het idioot dat alles in termen van geld wordt bekeken. "Dat is mijn grootste frustratie van de afgelopen 6,5 jaar. Dat we altijd maar bezig zijn om dit uit te rekenen in termen van: wat kost het en wat levert het op?"

"Wij hebben in de discussie over geld heel vaak gezegd: je kunt niet zomaar op ons net zo besparen als op de wegenaanleg. Maar dat hebben we de afgelopen jaren onvoldoende voor het voetlicht gekregen. Het ligt niet aan onze inspanning, maar wel aan het politieke klimaat. Het was vechten tegen de bierkaai, en dat was de afgelopen zes jaar echt een minder leuk onderdeel van het werk."

Ster advertentie
Ster advertentie