Binnenland

Deze robot boort straks een gat in je schedel

AVROTROS
foto: Bart van Overbeeke/TU Eindhovenfoto: Bart van Overbeeke/TU Eindhoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze robot boort straks een gat in je schedel

Bij het uitvoeren van een hersenoperatie moeten chirurgen eerst door de schedel. Daarvoor boren ze een gat, maar dat is een ingrijpende en risicovolle handeling. Jordan Bos ontwierp en ontwikkelde een robot die met grote precisie kan boren, en dat scheelt chirurgen een hoop werk.

Bos promoveerde half april op zijn RoBoSculpt aan de TU Eindhoven. Hij ontwikkelde de robot met name voor operaties rond het oor waar bot verwijderd moet worden. Denk aan operaties om infecties en kanker te verwijderen, of het implanteren van gehoorimplantaten. Maar in dat bot het bot zitten veel structuren verstopt die absoluut niet geraakt mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan de aangezichtszenuw: als die wordt geraakt, kan de helft van je gezicht verlamd raken.

Vlijmscherp

De chirurg moet met sub-millimeter-precisie laagje voor laagje bot weghalen met een vlijmscherpe frees. “Met een microscoop houdt hij de structuren in de gaten, maar het zicht wordt vertroebeld door bloed en botvijlsel,” zegt Bos. Het boren is daarom erg risicovol en vergt het uiterste van de chirurg.

Complicaties

De robot die Bos heeft ontworpen biedt volgens Bos uitkomst. De RoBoSculpt navigeert met behulp van de röntgenbeelden uit de CT-scan, waarop de kritieke structuren te zien zijn. “Hiermee wordt het hopelijk mogelijk om de chirurg te ontlasten, het aantal complicaties te verminderen en om bepaalde operaties minder ingrijpend uit te voeren.”

In de rubriek 'de Jonge Doctor' laat dr Kelder elke week een pasgepromoveerde aan het woord om te vertellen over de kennis waarmee hij de wereld van de wetenschap heeft verrijkt. Ken of ben jij een iemand die bijna promoveert/net is gepromoveerd? E-mail dr Kelder op dr.kelder@avrotros.nl!

Ster advertentie
Ster advertentie