Naar homepage
Binnenland

Het koraal sterft uit, is het Great Barrier Reef nog te redden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het koraal sterft uit, is het Great Barrier Reef nog te redden?

Wij wachten op de winter, maar in Australië begint de zomer. Dat is tegenwoordig een spannende tijd voor het Great Barrier Reef, want het grootste rif ter wereld lijdt onder klimaatverandering. Bij opwarming van de aarde denken we al snel aan smeltende poolkappen en aan ijsberen op de laatste stukjes van een ijsschots, maar ook in de tropen is opwarming van de aarde een groot probleem.

De afgelopen twee jaar werd het Australische Great Barrier Reef getroffen door massale verbleking: meer dan de helft van het tweeduizend kilometer lange rif werd er door getroffen. De verwachting is dat het rif er steeds vaker mee te maken zal krijgen.

03 8e ANP 45882842

De eeuw overleven?

Correspondent Robert Portier ging naar het noorden van Australië om te kijken hoe het Great Barrier Reef erbij ligt. Het koraalrif hoort allerlei kleuren te hebben, maar is nu dor en kaal. Portier wordt meegenomen naar een rif waar al 80 procent is afgestorven. De 'million dollar question' is of het koraalrif de temperatuurstijging zal overleven.

"De modellen voorspellen dat het de komende maanden weer misgaat", zegt Scott Heron, onderzoeker bij het National Oceanic and Atmospheric Administration in Australië. De verwachting is dat het merendeel van de koraalriffen deze eeuw niet zal overleven. Zelfs als het ons lukt om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, verliezen we 90 procent van het koraal wereldwijd.

Ook met het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, gaat het slecht. In de afgelopen dertig jaar verloor het 2000 kilometer lange rif al meer dan de helft van het koraal. Alleen het zuidelijke deel bleef gespaard, omdat een storm koeler water aanvoerde vanuit de oceaan.

03 d6 ANP 50631614

Scroll door het Great Barrier Reef in het scrollverhaal van de NOS.

Ster advertentie
Ster advertentie