Binnenland
NOS

11 verdachten opgepakt voor miljoenendiefstal iPhones op Schiphol

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 11 verdachten opgepakt voor miljoenendiefstal iPhones op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen maanden elf verdachten aangehouden in verband met de diefstal van twee grote partijen iPhones op de luchthaven Schiphol. Bij de diefstallen, vorig jaar, werd in totaal voor 18,5 miljoen euro aan telefoons buitgemaakt.

Er is een verband tussen beide zaken, zegt Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee. Zeker een van de aangehouden personen is in beide zaken een verdachte. "We weten dat medewerkers van de bedrijven hebben meegeholpen. Er zijn ook vrachtbrieven vervalst." Het onderzoek is nog niet afgerond.

Rechercheurs van de marechaussee startten in maart vorig jaar een onderzoek naar de diefstal van een lading iPhones met een waarde van ongeveer 2,5 miljoen euro. In verband daarmee zijn de afgelopen maanden zes verdachten aangehouden. De laatste aanhouding was vorige week.

Bij de verdachten zijn grote bedragen aan contant geld aangetroffen.

Goudstaven en contanten

Verder was er, naar nu is gebleken, in december in een loods op Schiphol-Oost een nog grotere diefstal van iPhones. De dieven gingen er met een lading ter waarde van 16 miljoen euro vandoor.

In deze zaak zijn vijf verdachten aangehouden. Bij een verdachte vonden de rechercheurs goudstaven en 141.000 euro in contanten. Bij doorzoekingen bij bedrijven in de gemeente Haarlemmermeer en Duitsland zijn 9200 iPhones teruggevonden.

Verdachten aangehouden voor miljoenendiefstal iPhones op Schiphol

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie