Binnenland
NOSNTR

Rellen Rotterdam: verdachten veroordeeld tot gevangenisstraf

  1. Nieuwschevron right
  2. Rellen Rotterdam: verdachten veroordeeld tot gevangenisstraf

Er zijn twee verdachten veroordeeld voor de rellen van afgelopen vrijdag in Rotterdam. Het gaat om een 29-jarige man uit Delft en een 26-jarige vrouw uit Spijkenisse.

Twee verdachten rellen Rotterdam veroordeeld

“Het bewijs was duidelijk”, vertelt verslaggever Mattijs van de Wiel in Nieuws & Co. Hij was bij het proces van de twee verdachten. Het proces ging, volgens hem, snel. “Het was een simpele zaak en werd daarom zo snel mogelijk afgehandeld.”

Rellen

Terence van den B. en Sharon M. waren vijf dagen geleden aanwezig in Rotterdam. Daar zijn ze allebei gefilmd terwijl ze stenen gooiden. “Het zijn absoluut geen doorgewinterde relschoppers. Die laten zich niet filmen en lachen ook niet naar de camera terwijl ze hun middelvinger opsteken en een steen gooien.” Omdat er zoveel bewijs aanwezig is, waar de verdachten duidelijk in beeld te zien waren, was de zaak snel over.

Er zijn nog meer verdachten die een bijdrage deden aan het geweld tegen hulpverleners. Die worden niet via het snelrecht vervolgd. “Die verschijnen later voor een driekoppige rechtbank”, legt Van de Wiel uit.

Spijt

Tijdens het proces betogen beiden van veel spijt voor hun acties. “Ze zeiden dat ze zich lieten meeslepen toen de sfeer omsloeg en eigenlijk ook niet weten waarom ze stenen zijn gaan gooien.” De 29-jarige man geeft aan de rechter toe dat hij de verkeerde keuze had gemaakt. “Zonder nadenken ben ik er in verzeild geraakt, ik had het gewoon niet moeten doen. Ik had er niet naar toe moeten gaan”, zegt Van den B. tegen de rechter.

Straf

De twee zijn via snelrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk. Daarnaast mogen de vrouw en de man een jaar lang niet in het centrum van Rotterdam komen. Ook moet Sharon M. 1000 euro betalen voor schade aan een politiebusje.

De verdachten zijn erg bang voor de gevolgen van hun gevangenisstraf. “Van den B. is lasser en hij is bang dat hij nu zijn huis kwijtraakt en zijn dochter niet meer kan zien. M. is ook bang haar huis kwijt te raken en dat denkt haar opleiding tot vrachtwagenchauffeur nu mislukt”, legt Van de Wiel uit.

Belaagd

De rechter geeft geen gehoor aan hun angsten. “De rechter wilde het vooral hebben over de gevolgen voor de belaagde agenten.” De politieagenten hebben voor de rechtszaak hun ervaring van vrijdag gedeeld. “Dat zijn verhalen over doodsangsten, over geweld dat ze in twintig jaar dienst niet hebben gezien en over hun gezinnen die liever niet hebben dat deze agenten terugkeren naar werk.”

Om deze reden heeft de rechter ook een zwaardere straf opgelegd. Taakstraf is de richtlijn voor dit soort misdrijven. “De rechter zei vanmiddag: een taakstraf hiervoor is niet te verkopen aan de samenleving en zou een belediging zijn voor de belaagde hulpverleners.”

NC relschoppers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie