Binnenland
NOS

Danser blij over zzp-afspraken in cao's: 'Fijn dat ze hierop kunnen terugvallen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Danser blij over zzp-afspraken in cao's: 'Fijn dat ze hierop kunnen terugvallen'

Er staan steeds vaker afspraken in cao's over zzp'ers. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn het er inmiddels al negen. En dat is best opmerkelijk, want een cao is een afspraak tussen werkgever en werknemer. En een zzp'er is een ondernemer.

Het gaat om de cao's voor bijvoorbeeld architecten en voor toneelspelers en dansers. Het idee achter de afspraken is dat ze dan genoeg verdienen en bescherming hebben tegen te lage tarieven.

Gratis werk

Dat het in de danssector nodig is, vindt ook danser Gijs Hanegraaf. Hij kent schrijnende verhalen over dansers die gratis werkten, omdat ze niet onderhandelden voor salaris of niks kregen aangeboden van een werkgever. "Voor jou tien anderen, horen ze dan van een opdrachtgevers", zegt Hanegraaf tijdens een repetitie in Arnhem tegen het NOS Radio 1 Journaal. "Dan werd er een beroep gedaan op je passie voor dansen en krijg je het argument: je wil toch graag op het toneel staan?"

Hij vindt het goed dat er nu in cao’s afspraken staan over zzp'ers. "Freelancers hebben toch wel wat bescherming nodig tegen zichzelf en tegen de werkgever. Daarom is het fijn dat ze kunnen terugvallen op dat ene zzp-tarief", zegt Hanegraaf.

Niet iedereen spreekt van een goede ontwikkeling. Enkele zzp-organisaties zijn kritisch en vinden dat de vrijheid van ondernemers wordt ingeperkt. "Over het algemeen onderhandel je namelijk je als zzp'er zelf je tarief zorg je voor afspraken die jou goed uitkomen. Dat dit soort afspraken in cao's worden opgenomen, is een teken aan de wand. Het zou niet zo moeten zijn", zegt Martijn Pennekamp van Startersplatform ikwordzzper.nl.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie