'Onrust over komst Eritrese toppoliticus naar Nederland'
- Nieuws
- 'Onrust over komst Eritrese toppoliticus naar Nederland'
[NOS] In politiek Den Haag is onrust ontstaan over een bijeenkomst in Nederland van aanhangers van het dictatoriale Eritrese regime. Dat melden het platform OneWorld en het NPO Radio 1-programma Argos. Het gaat om de jaarlijkse Europese conferentie van de jongerenafdeling van de enige partij die in Eritrea is toegestaan.
Nog niet duidelijk is waar de conferentie precies wordt gehouden, maar het zou in elk geval in Nederland zijn en het zou al over een paar dagen gebeuren. Naar verluidt worden er 650 deelnemers van Eritrese herkomst verwacht.
Volgens OneWorld en Argos zijn er sterke aanwijzingen dat de rechterhand van president Afewerki ook aanwezig is. Hij vertelt de deelnemers op dit soort bijeenkomsten meestal hoe zij hun vaderland kunnen dienen en hij heeft bij een eerdere gelegenheid de congresgangers aangemoedigd om "vijandigheid tegen Eritrea te vernietigen", melden de twee media.
Sanne Terlingen over de komst Eritrese toppoliticus naar Nederland
Bemoeienis
Volgens de VN schendt de Eritrese overheid op grote schaal mensenrechten en er zijn al jaren berichten over intensieve bemoeienis van het regime met Eritreeërs in Nederland. OneWorld en Argos melden op grond van een mailwisseling tussen ministeries dat de Nederlandse overheid laat onderzoeken of Nederland de rechterhand van Afewerki kan weren.
De overheid zou aanwijzingen hebben dat de conferentie wordt gebruikt om mensen te werven voor "het Eritrese spionnennetwerk" en de overheid zou ook bang zijn dat Eritreeërs onder druk worden gezet om naar de conferentie te komen.
Spion
"Verschillende Nederlandse ministeries zijn bang dat deze spion komt", zegt Sanne Terlingen, onderzoeksjournalist bij OneWorld in het NOS Radio 1 Journaal. Ze baseert zich op interne memo's. Daar blijkt verder uit dat ook ambtenaren de locatie van de bijeenkomst niet hebben kunnen achterhalen.
In Nederland leven zo’n 20.000 Eritreeërs. Vorig jaar vormden mensen uit Eritrea na Syriërs de grootste groep asielzoekers.
Zorgen
Ook Kamerleden maken zich zorgen over de bijeenkomst. Fracties vragen zich af of de komst van de tweede man van Eritrea een gevaar vormt voor de openbare orde in Nederland.
Vertegenwoordigers van diverse partijen trekken tegenover OneWorld en Argos de vergelijking met de 'Turkse kwestie' van een paar weken geleden. Het kabinet verbood toen Turkse ministers om in Nederland campagne te voeren voor een verandering van de grondwet.
Journalist Habtom Yohannes vindt dat er met twee maten wordt gemeten. ''Het is te laat, als ik vergelijk hoe wij tegen Erdogan en zijn ministers hebben gereageerd. Ik heb geen zorgen gehoord, behalve vanochtend.''
Habtom Yohannes: 'De zorgen van de Tweede Kamer komen te laat'