Binnenland
BNNVARA

Wolvengehuil in Nederland primeur

foto: Vroege Vogels/raymonidasfoto: Vroege Vogels/raymonidas
  1. Nieuwschevron right
  2. Wolvengehuil in Nederland primeur

Wolvengehuil op op de Veluwe? Het lijkt echt waar te zijn. De redactie van Vroege Vogels kreeg een filmpje opgestuurd waarop het te horen zou zijn. Als het echt wolvengehuil is, zou dat de eerste keer zijn dat het in Nederland is vastgelegd. Wolvenexpert en boswachter Mirte Kruit van Natuurmonumenten heeft onderzoek gedaan naar wolvengehuil en vertelt over het bijzondere geluid in Vroege Vogels.

Volgens wolvenexperts, aan wie de redactie van Vroege Vogels het filmpje heeft voorgelegd, zouden het inderdaad huilende wolven kunnen zijn. Toch is het lastig om hard te maken dat de beelden ook 100% kloppen. Maar de mogelijkheid, die is er zeker.

Wolven op de Veluwe

Sinds een klein jaar leeft er op de Noord-Veluwe een roedel wolven. 2020 wordt een spannend jaar, want het is de vraag wat de welpen gaan doen, nu ze opgegroeid zijn. Blijven ze bij hun ouders of trekken ze weg? Verder is er een kans dat het wolvenechtpaar dit voorjaar weer jongen krijgt

Contact met de roedel

Mirte Kruit is al sinds haar jeugd geïntrigeerd door de wolf. Ze liep tijdens haar opleiding stage in het Poolse Bialowiezawoud, waar het roofdier al langer wordt bestudeerd. Volgens Kruit huilen wolven om met elkaar te communiceren. En daar hebben ze verschillende redenen voor.

Zo huilen wolven, die op jacht zijn geweest en terugkomen met hun buit, om contact te krijgen met de achterblijvers in de roedel. De huil van volwassen wolven is vaak stabiel en langgerekt. Terwijl de jonge exemplaren piepen en blaffen. In Polen maakte Kruit zich het wolvengeluid eigen. Ze kan het gehuil goed imiteren. Zo goed dat er soms zelfs wolven op reageren.

Huilende Hollandse wolven

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram

Ster advertentie
Ster advertentie