Binnenland

Onderzoekers willen dat gevangenissen kindvriendelijker worden: 'Ik kon ze alleen zien met een bezoekscherm ertussenin'

AVROTROS
foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoekers willen dat gevangenissen kindvriendelijker worden: 'Ik kon ze alleen zien met een bezoekscherm ertussenin'

Kinderen met een ouder in detentie hebben vaker last van depressieve gevoelens, stress, boosheid en verdriet, dan andere kinderen. Daarnaast een grotere kans op antisociaal gedrag en andere problemen. Onderzoekers en de kinderombudsman Margritte Kalverboer willen dat gevangenissen kindvriendelijker worden.

"De gevolgen zijn met name internationaal goed gedocumenteerd en steeds zichtbaarder. Nu wordt het tijd dat er ook een oplossing en meer aandacht komt voor kinderen met een ouder in detentie", zegt onderzoeker Simon Venema van Hanzehogeschool Groningen in EenVandaag.

Geschreeuw niet fijn voor kinderen

Het kindvriendelijk maken van een gevangenis hoeft volgens Venema niet heel complex te zijn. Relatief kleine dingen kunnen al een enorm verschil maken. Het begint volgens hem met het registreren van gezinssituaties bij de start van de detentie. "Vraag meteen of een gedetineerde kinderen heeft, hoeveel, of zij in de buurt wonen en op dat moment bij iemand kunnen blijven. Zo krijg je meteen een beeld."

Richard is gedetineerd en zat eerst in een gevangenis waar zijn kinderen niet graag kwamen. Er werd onder andere geschreeuwd door mensen en dat was beangstigend. Nu zit hij in de gevangenis in Veenhuizen.

De vadervleugel

"Ik heb twee kinderen. En ik ben nu overgeplaatst naar de vadervleugel en nu kunnen ze een keer per week langskomen en kunnen we drie keer per week skypen met elkaar", vertelt Richard.

"Ik kan nu huiswerk met ze maken. Ik zit met 23 vaders op deze vleugel en dat is een stuk rustiger en relaxter", vertelt hij. In de gezinskamer kan hij nu zijn kinderen. "Ze kunnen mij vertellen wat ze aan het doen zijn, wat ze meemaken. En dat is belangrijk voor ze en ook heel fijn voor mij."

Vriendelijkere uitstraling en spelletjes

In de vorige gevangenis zat er een bezoekscherm tussen Richard en zijn kinderen en konden ze elkaar alleen daar zien. "Maar nu kunnen de kinderen echt binnenkomen en zien ze ook waar ik zit. Het ziet er hier vriendelijker uit en je kunt een spelletje met ze doen."

Pas als je binnen zit, zie je echt wat je mist, zegt Richard. "Als je maar een half uurtje kan bellen per dag, ben je zoveel aan het regelen dat je kinderen niet genoeg aandacht krijgen. Dat is nu dus heel anders."

Politiek

Een vadervleugel is een idee, maar er kunnen ook kleinere aanpassingen worden gedaan die snel effect hebben, zegt onderzoeker Venema. "Denk aan hoe medewerkers die kinderen aanspreken, of hun vader aanspreken waar de kinderen bij zijn. Daarom pleit ik ook echt voor een cursus voor medewerkers om met kinderen van gedetineerden om te gaan."

Maar er ligt ook duidelijke rol voor de politiek, zegt Venema. Er zijn nu twee kindvriendelijke gevangenissen in Nederland.

Gevangenissen moeten kindervriendelijker, zeggen onderzoekers

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie