Podcast

'Weet je wel dat Harry twee moorden heeft gepleegd?' Over een leven na gevangenis

foto: Foto: Harry Cockfoto: Foto: Harry Cock
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Weet je wel dat Harry twee moorden heeft gepleegd?' Over een leven na gevangenis

Bram had methadon nodig, en daarom heeft hij een overval gepleegd. Dat is niet zijn schuld, maar die van reclassering, vindt hij. In aflevering 5 van Buiten de Muren vraagt podcastmaker Marjolein Knol zich af: hebben Bram en Harry wel écht spijt van hun daden?

#5 - Spijt komt na de zonde  - Buiten de Muren

'Meer dood dan levend' werd Bram het cellencomplex binnengebracht. Van de ontwenningsverschijnselen, zegt hij zelf. Want hij kreeg van reclassering maar voor twee dagen methadon mee. Hoe moest hij het daarmee een week uithouden? Maar uit politieonderzoek blijkt dat hij cocaïne had gebruikt - het was alleen óf iets te veel óf het was geen goed spul.

Geen schrammetje

Podcastmaker Marjolein Knol volgt ex-gedetineerden Bram en Harry in Buiten de Muren een jaar lang op hun weg terug de samenleving in. Bram ging zeven dagen na zijn vrijlating meteen opnieuw de fout in. De rechter vraagt hem of hij spijt heeft van zijn overval in een hostel. "Ja natuurlijk", zegt Bram. "Je doet mensen verdriet aan, dat weet ik wel. Maar gelukkig heeft het slachtoffer geen schrammetje opgelopen."

Escalatie

Harry werkt intussen in een kringloopwinkel, waar zijn manager tot Harry's grote frustratie grapjes maakt over zijn delict. Maar wat begon als een pesterijtje, dreigt nu te escaleren. Acht werknemers zeggen zich onveilig te voelen op de werkvloer, en dreigen op te stappen. Johnny, de baas van de winkel laat zich gelukkig niet snel op de kast jagen. "Ze zeggen: 'Weet je wel dat Harry twee moorden heeft gepleegd?' Nou, misschien wel vijf. Maar hij heeft nu zijn zinnen gezet op een beter leven. En ik had hem hier nooit geplaatst als ik het gevoel zou hebben dat hij het niet zou menen."

Kruidensigaretjes

Het is al de tweede keer dat Harry vrijkomt nadat hij iemand had vermoord. De eerste keer nadat hij vrijkwam vertelde hij eerlijk aan de politie over zijn toekomstplannen: "Ik ga in de kruidensigaretjes. In de wiet zeg ik! Weet je wat ze zeiden tegen mij? 'Nou, als je het maar rustig aandoet en niet overdrijft.'" Zo ging het algauw weer de verkeerde kant op met Harry.

Maar een tweede keer zal hem dit niet overkomen. Want Harry wil nu rust. Het gaat ook goed, zegt hij. Alleen die enkelband zit hem dwars. "Iedereen confronteert je er steeds weer mee: 'Waarom heb jij dat bandje?'"

Luister hier alle afleveringen van de podcast Buiten de Muren.

Ster advertentie
Ster advertentie