Buitenland
WNL

Chef-buitenland PvdA Kati Piri: 'Defensie-uitgaven kunnen naar vier procent als dat nodig is'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chef-buitenland PvdA Kati Piri: 'Defensie-uitgaven kunnen naar vier procent als dat nodig is'

Als het nodig is om de defensie-uitgaven te verhogen naar vier procent van het BBP, dan zou dat wat de PvdA betreft kunnen. Dat zei Tweede Kamerlid Kati Piri dinsdagochtend in Sven op 1. “We moeten gewoon kijken naar wat nodig is.”

Het is volgens Piri niet slim om een debat te voeren over een officiële verhoging van de NAVO-norm van twee procent. “Ik vind het onverstandig om een discussie te voeren over een statisch percentage, omdat dat weer zal leiden tot discussie binnen de NAVO.”

Tankcoalitie

Piri vervolgt: “Ik denk dat het veel beter is om te kijken wat er nodig is. Als dat vier procent is, zou dat kunnen.” Dinsdagmiddag is Piri de eerste spreker tijdens een debat met het kabinet over de steun aan Oekraïne. Het PvdA-Kamerlid zegt het kabinet op dit vlak te steunen, maar roept wel op tot meer tempo. Piri: “We moeten Oekraïne niet alleen in woorden steunen, maar ook leveren.”

“Tegen het kabinet zeg ik: zorg ervoor dat de tankcoalitie op orde komt en de tanks zo snel mogelijk kunnen worden ingezet door de Oekraïners,” aldus Piri. De ‘State of the Nation’ van president Poetin die hij dinsdagochtend gaf, noemt Piri “heel triest”. “Hij hoopt wat successen te claimen, maar die zijn er niet. Dus het is gewoon echt een verliesstrategie.”

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie