Binnenland
BNNVARA

'Ons landschap wordt ‘hagelslag’ als we niets doen!'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ons landschap wordt ‘hagelslag’ als we niets doen!'

Volgens landschapsarchitect Berno Strootman verandert Nederland in 'hagelslag'. Daar bedoelt hij mee dat het landschap enorm aan het verrommelen is door bijvoorbeeld hier en daar windmolens en zonneparken te plaatsen. Strootman stopt als Rijksadviseur van het Landschap en in zijn laatste werkweek pleitte hij in Vroege Vogels nog voor een minister van Ruimte die de regie in handen moet nemen.

Video niet beschikbaar

Regie over de ruimte

Allereerst wil de Rijksadviseur van het Landschap dat de Rijksoverheid weer de regie krijgt over de ruimtelijke ordening in Nederland. Volgens Strootman zijn veel verantwoordelijkheden op dit terrein de laatste jaren gedecentraliseerd en dat heeft ertoe geleid dat er niemand echt meer over het landschap gaat. Of eigenlijk iedereen.

Hij maakt zich zorgen over de talloze distributiecentra die de laatste jaren op verschillende plekken zijn verschenen en recenter de opmars van zonneparken en windmolens. Wat hem betreft zorgt dit voor verrommeling van het landschap.

Quote

'Er moet een verbod komen op zonnepanelen op landbouwgronden'

Landschapsarchitect Berno Strootman

Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen die van invloed zijn op de toekomst van ons landschap. Zo heeft Nederland het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat onze energievoorziening volledig duurzaam moet zijn over dertig jaar. Kortom meer windmolens en zonneparken. Met alle gevolgen van dien voor het Nederlandse landschap.

Landbouwgronden

Verder gaat de landbouw naar verwachting veranderen de komende jaren. Onder andere ingegeven door de stikstofcrisis. Veel boeren zullen stoppen. En het is de grote vraag wat ervoor in de plaats komt, aldus Strootman. De Rijksadviseur is bang dat veel boeren eieren voor hun geld kiezen en investeren in bijvoorbeeld dergelijke zonneparken.

Verdozing van Nederland

Vorig jaar is het College van Rijksadviseurs gestart met een onderzoek naar 'de verdozing van Nederland'. Hiermee wordt onder meer verwezen naar enorme distributiecentra. Uit onderzoek van Buck Consultants International blijkt dat er in ons land sinds 2013 jaarlijks twee miljoen vierkante meter van dit soort 'dozen' bij komt. Het is een gemiste kans als op al deze dozen dan geen zonnepanelen worden geplaatst.

Minister van Ruimte

Voor Strootman is het duidelijk dat er in een volgend kabinet weer een minister van Ruimte moet komen. "Omdat je ziet dat de ministeries nu toch sectoraal werken. Dat wil zeggen dat ze voor hun eigen opgave gaan. Terwijl je ziet dat die opgave ontzettend veel verband met elkaar hebben. En het zou goed zijn als er een minister is die het als taak heeft om die met elkaar te verbinden", concludeert Strootman. Maar die moet dan natuurlijk wel mandaat hebben, geld en mensen om dit te realiseren.

Nederland wordt steeds rommeliger

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie