Binnenland
NOS

Pensioenfonds Zorg en Welzijn verhoogt pensioen met 6 procent

foto: Mathieu Stern, Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Pensioenfonds Zorg en Welzijn verhoogt pensioen met 6 procent

Het op een na grootste pensioenfonds van Nederland, Pensioenfonds Zorg en Welzijn, verhoogt komend jaar de pensioenen en flink ook. Per 1 januari 2023 gaan de pensioenen met zes procent omhoog voor de deelnemers in de sector Zorg en Welzijn.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn verhoogt pensioen met 6 procent

"We zijn heel blij dat we in deze huidige, moeilijke tijden een stap kunnen zetten voor onze deelnemers en gepensioneerden", zegt bestuursvoorzitter PFZW Joanne Kellermann in het NOS Radio 1 Journaal.

Prijsstijgingen

Tot nu toe was meegroeien met prijsstijgingen niet mogelijk, legt ze uit. "Normaal gesproken zouden we dit niet kunnen doen, maar in de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel is tijdelijke toestemming gekomen om uitzondering te maken op de huidige regels en nu al te beginnen met indexeren", vertelt Kellermann. "In het nieuwe stelsel gaan pensioenen veel meer reageren op de economie. Meegroeien als het goed gaat, maar er zullen ook economisch slechte tijden zijn waarin dat niet kan."

Onzeker

Overigens is het nog niet zeker dat het nieuwe pensioenstelsel er ook daadwerkelijk gaat komen. Er wordt in de Tweede Kamer nog flink over gediscussieerd. "Er wordt op dit moment over gepraat", bevestigt Kellermann. "We volgen dat met spanning, maar hebben nog steeds goede hoop dat het stelsel er komt."

"We hebben er jaren aan gewerkt, over gepraat en aan gerekend”, vervolgt ze. "We hebben er vertrouwen in dat het een goede stap is. We vinden het heel belangrijk dat we beter kunnen uitleggen en beter kunnen meebewegen met de economie. We denken dat dat voor iedereen beter is."

Pensioen

Het onderwerp pensioenen is en blijft moeilijk uit te leggen. "We zitten nu in economisch moeilijke tijden en de pensioenen gaan omhoog. Toen we fantastische rendementen haalden, konden we de pensioenen niet verhogen en moesten we praten over kortingen. We hopen dat die begrijpelijkheid beter wordt in het nieuwe stelsel", zegt Kellermann.

"Ik begrijp dat het ingewikkeld is. Dat vinden wij ook, we onderschatten dat niet. Tegelijkertijd denken wij echt dat we voldoende tijd hebben gehad om ons daarop voor te bereiden. En we hebben nog een aantal jaar in aanloop ernaartoe. We hebben alle vertrouwen in dat we dat voor elkaar gaan krijgen."

RJN PFZW

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie