Binnenland

Aantal verkeersdoden stijgt fors, vooral in Noord-Brabant

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal verkeersdoden stijgt fors, vooral in Noord-Brabant

Het aantal verkeersdoden in Nederland is vorig jaar gestegen met bijna 11 procent. In 2018 kwamen 678 mensen om in het verkeer, dat zijn 65 doden meer dan in 2017. Terwijl het aantal verkeersdoden vorig jaar nog daalde, is er nu weer sprake van een toename. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kwamen er in 2017 voor het eerst meer fietsers om dan automobilisten, afgelopen jaar lag het aantal mensen dat omkwam in de auto weer net iets hoger dan het aantal fietsers: 233 automobilisten en 228 fietsers.

Opvallend is vooral de toename van het aantal verkeersdoden in de provincie Noord-Brabant, de provincie met het meest uitgebreide wegennetwerk van Nederland. Dat aantal steeg meer dan 50 procent, van 98 verkeersdoden in 2017 naar 150 afgelopen jaar. Flevoland is met 10 dodelijke verkeersongelukken de veiligste provincie van Nederland.

Een verklaring voor de forse toename in Noord-Brabant is er nog niet, zegt Peter van der Knaap van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). "We weten alleen dat het aantal slachtoffers met dodelijk letsel in 2017 relatief laag lag in de provincie. Een lichte stijging was dus wel te verwachten, maar een stijging als deze niet." Volgens Van der Knaap is meer onderzoek nodig voor een verklaring.

De provincie Noord-Brabant weet ook niet hoe het komt. "Het is heel frustrerend, maar een verklaring hebben we niet", zegt een woordvoerder van gedeputeerde Van der Maat. "Het is wel zo dat we een provincie zijn met heel veel wegen. En Brabanders zijn echte autorijders."

Positieve trend

Tot 2014 was de trend van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers negatief. Elk jaar vielen er minder verkeersdoden. Afgelopen jaren bleef dat getal steken rond de 600 verkeersdoden per jaar, en vorig jaar was er sprake van een stijging naar 678 verkeersdoden.

De cijfers betekenen niet alleen slecht nieuws voor de verkeersveiligheid, maar ook voor het kabinet. Afgelopen december presenteerde minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur nog een ambitieus plan om het aantal verkeersdoden in 2050 naar nul te krijgen. Met deze toename, wordt het nog lastiger dat doel te halen.

"We wisten van tevoren dat dat nooit haalbaar is, maar het moet wel je streven zijn", zegt Van Nieuwenhuizen in reactie op de CBS-cijfers. "Het voelt gewoon niet goed om naar een bepaald aantal doden te willen streven. Dat wil niemand, vandaar die ambitie."

Ster advertentie
Ster advertentie