Binnenland
BNNVARA

Help insecten aan woonruimte met dit insectenhotel!

foto: Vroege Vogels/SandraSBfoto: Vroege Vogels/SandraSB
 1. Nieuwschevron right
 2. Help insecten aan woonruimte met dit insectenhotel!

In deze periode zijn insecten naarstig opzoek naar een onderkomen. Met een insectenhotel in de tuin of op het balkon kun jij daarmee helpen. Maar: hoe maak je zo'n insectenhotel? Dat hoor je in Vroege Vogels.

Vraagbaak: wat zit er in mijn insectenhotel? Met instructies!

Insecten hebben een plek nodig om te schuilen voor slecht weer. Ze hebben ruimte nodig om eitjes te leggen en om uiteindelijk te overwinteren. Dat alles kan in een insectenhotel. Met een insectenhotel worden de beestjes geholpen, kun je de bewoners bewonderen en help je bovendien diversiteit te stimuleren. Een win-win situatie dus.

Vraagbaak: wat is dat witte spul?

Luisteraar Michèle van de berg heeft zo'n insectenhotel. Het valt haar op dat er 'wittig spul' op het insectenonderkomen zit en ze vraagt zich af wat het is. Bovendien wil ze weten hoe ze meer insecten in haar hotel kan uitnodigen. Daar schiet Pieter van Breugel, insectenhotelspecialist te hulp: in Vroege Vogels geeft hij antwoord op deze vragen en geeft hij tips hoe je een insectenhotel maakt.

Wat is dat witte spul? Bron: Michèle van den Berg

Zo maak je een insectenhotel

Het maken van een insectenhotel is vrij simpel. Je hebt zelfs eigenlijk geen bouwtekening nodig. Over de grootte van het hotel doen insecten niet moeilijk: afhankelijk van hout dat je nog ergens hebt liggen mag het best wat groter of kleiner zijn. Bovendien maakt het ook niet uit als het hotel niet perfect in elkaar zit. Een paar kiertjes hier en daar bieden de insecten alleen maar meer plekjes om in te kruipen.

Let op: insecten houden niet van lijm en verf dus kies voor natuurlijk hout. Dit zijn de benodigdheden:

 • Een plank voor de achterkant en het dak, het liefst tussen 2 en 3 cm dik en tussen 18 en 25 centimeter breed
 • Een plank voor de rest van het hotel, het liefst tussen 1 en 1,5 cm dik en tussen 10 en 15 centimeter breed
 • Wat spijkers of schroeven; als je geen roestplekken wilt, neem je verzinkte
 • Een zaag
 • Een potlood
 • Een rolmaat of liniaal
 • Een hamer
 • Een schroevendraaier
 • Een accuboormachine met een boortje van 2 a 3 millimeter helpt
 • De juiste vulling

Hoe het insectenhotel vervolgens in elkaar wordt gezet, wordt stap voor stap uitgelegd op de site van Vroege Vogels.

Locatie, locatie, locatie

Waar het insectenhotel vervolgens wordt geplaatst is essentieel. Een plek op het zuiden op kniehoogte is het meest beste. En een plek waar de regen en wind er weinig vat op hebben is helemaal ideaal. Laat het insectenhotel vervolgens hangen waar het hangt om insecten niet onnodig (vroeg) wakker te maken of te verstoren.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie