Binnenland

Volg de persconferentie van 18 juni live op NPO Radio 1

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volg de persconferentie van 18 juni live op NPO Radio 1

Om 19.00 uur vanavond geven demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge weer een persconferentie. De verwachting is dat zij flinke versoepelingen zullen aankondigen voor 26 juni. Onder andere de mondkapjesplicht komt vanaf die datum grotendeels te vervallen, mits er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Je volgt de persconferentie vanavond vanaf 19.00 uur live op NPO Radio 1.

Afgelopen week liet demissionair minister Hugo de Jonge al weten positief te zijn over verdere versoepelingen: "Het gaat gewoon hartstikke goed; het gaat heel snel met vaccineren, we zien dat de besmettingscijfers en de ziekenhuiscijfers geweldig dalen. Dat maakt dat we de volgende stap vrijdag kunnen zetten en die gaat dan een week later in."

De versoepelingen komen daarmee eerder dan gepland. De volgende stap in de versoepelingen stond aanvankelijk gepland voor 30 juni, maar omdat de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames sterk dalen is besloten dit vier dagen naar voren te halen.

Voor deze volgende stap geldt dus ook het afschaffen van de mondkapjesplicht. Leidend daarbij blijft de anderhalve meter maatregel. In situaties waarbij deze anderhalve meter afstand niet in acht genomen kan worden, blijft de mondkapjesplicht van kracht. Dit geldt bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer.

Ook het advies om thuis te werken komt te vervallen, wederom dient er op de werkplek wel anderhalve meter afstand in acht genomen te worden.

Horeca

Voor de horeca geldt een verruiming van de openingstijden vanaf 26 juni. Waar de horeca nu nog om 22.00 uur haar deuren moet sluiten, zal dit vanaf 26 juni worden verruimd tot middernacht. Ook mogen restaurants na de versoepelingen meer gasten ontvangen, een maximum van 100 personen.

Ook de discotheken en nachtclubs openen vanaf 26 juni weer hun deuren. Voor entree moeten bezoekers wel een negatieve coronatest kunnen laten zien.

Ten slotte wordt ook het bezoek thuis uitgebreid, momenteel mag men thuis vier personen ontvangen, vanaf 26 juni wordt dit uitgebreid naar acht personen.

De basisregels blijven wel van kracht; houd anderhalve meter afstand en blijf thuis bij klachten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie