Binnenland
NOS

Een campagne tegen zonnebrandcrème: Hoe gevaarlijk is het om je niet in te smeren?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een campagne tegen zonnebrandcrème: Hoe gevaarlijk is het om je niet in te smeren?

Op sociale media roert zich een groeiende groep mensen die laat weten dat ze zich niet meer insmeren met zonnebrandcrème, omdat het kankerverwekkend zou zijn. Zo zijn er duizenden likes voor een bericht van Eva Vlaardingerbroek, waarin ze zegt ze dat ze 'zonnebrandcrème-vrij' is. Dermatologen waarschuwen dat niet smeren veel gevaarlijker is. Hoe gevaarlijk is het niet smeren?

‘Tenzij je regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt, zijn er geen aanwijzingen dat het kankerverwekkend is’

“Tenzij je regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt, zijn er geen aanwijzingen dat het kankerverwekkend is”, vertelt dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC in het NOS Radio 1 Journaal.

Bescherming

“Er is overweldigeng bewijs dat het belangrijkste wat je kan doen tegen huidkanker is voorzichtig omgaan met de zon. Daar hoort het smeren van zonnebrandcrème bij.” Ze vindt het gevaarlijk als mensen zouden stoppen met het gebruiken van het middel. “We weten dat op de korte termijn en wat je snel merkt, is dat je verbrand. Als je veel in de zon bent en zonder bescherming krijg je uiteindelijk huidveroudering. Op lang termijn is dat huidkanker”, legt Wakkee uit.

Wakkee ziet in de afgelopen jaren het aantal patiënten met huidkanker toenemen. “Er zijn jaarlijks 70.000 nieuwe patiënten met huidkanker. Van alle kankerdiagnoses is de helft dus huidkanker.”

Laatste redmiddel

Ze noemt het ook wel het laatste redmiddel. “Zonnebrandcrème smeer je daar je jezelf niet op andere manieren kan beschermen. Dat wil zeggen: als het een zonnige dag is, moet je dan op de heetste uren op het sportveld of in de tuin staan? Of kan het ook op een later tijdstip. Zoek de schaduw regelmatig op, denk aan het dragen van zonbeschermende kleding en draag een hoed. Zijn er dan nog delen die bloot gesteld zijn aan de zon? Smeer dan zeker je zonnebrandcrème.”

Uit de zon

Het is dan wel belangrijk dat iemand niet de hele dag in de zon blijft zitten. “Er zijn in het verleden wel eens studies geweest die laten zien dat je door het smeren wel huidkanker zou kunnen krijgen, maar dat had te maken met mensen die dan smeerden en dachten: nu heb ik me ingesmeerd, nu kan ik de hele dag op het strand zitten. Dat is niet zo”, legt Wakkee uit. “Afhangend van de factor, kan je langer in de zon zitten. Maar ga nog steeds niet uren in de zon bakken, want daar beschermt geen zonnebrandcrème je tegen.”

RJN zonnebrandcreme

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie