Binnenland
AVROTROS

Provincies zijn miljoenen kwijt aan wachtgeld voor oud-provinciebestuurders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Provincies zijn miljoenen kwijt aan wachtgeld voor oud-provinciebestuurders

Provincies betaalden de afgelopen vijf jaar bijna 8 miljoen euro aan wachtgeld voor oud-gedeputeerden. Dat blijkt uit gegevens die EenVandaag heeft opgevraagd bij alle twaalf provincies.

In totaal ontvingen 76 voormalig provinciebestuurders een wachtgelduitkering. Gemiddeld kregen zij iets meer dan 100.000 euro per persoon in de afgelopen vijf jaar. EenVandaag vroeg bij alle provincies gegevens op over wachtgelduitkeringen in de periode 2014 tot 2018. In totaal keerden de provincies in die periode 7.717.616 euro uit aan oud-gedeputeerden.

Provincie Flevoland het meeste kwijt

De provincie Flevoland was met bijna 1,5 miljoen euro het meeste kwijt. Ook de gemiddelde uitkering was in die provincie met 208.750 euro het hoogst, ruim twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde. Naast Flevoland was ook Limburg meer dan 1 miljoen euro kwijt in de afgelopen vijf jaar. Waar Flevoland dat verdeelde over zeven ex-bestuurders, betaalde Limburg wachtgeld aan dertien oud-gedeputeerden.

In 'afwachting' van een nieuw baan

Wachtgeld is de informele naam voor de uitkering die oud-bestuurders krijgen als ze vertrekken uit hun functie. Het maakt hierbij niet uit of iemand ontslagen wordt of vrijwillig vertrekt. Deze toelage wordt uitgekeerd in 'afwachting' van een nieuwe baan of het pensioen. Deze regeling is in het leven geroepen om politici meer zekerheid te geven. Zij kunnen namelijk 'weggestemd' worden uit hun functie, wat hen een groter risico geeft op werkloosheid.

Uitschieter: 375.000 euro

Ook individueel zijn er uitschieters. Zo kreeg een afgezwaaide gedeputeerde uit de provincie Flevoland het hoogste bedrag in vijf jaar tijd, ruim 375.000 euro. Het is niet duidelijk wie dit betreft, omdat provincies alleen geanonimiseerde overzichten geven.

Tien oud-gedeputeerden kregen allemaal meer dan 2 ton. Tegenover deze 'grootverdieners' staan ook twee ex-bestuurders die geen wachtgeld kregen. Daarnaast zijn er nog eens vijf oud-politici die minder dan 10.000 euro uitgekeerd kregen.

20 miljoen voor Haagse oud-politici

De wachtgeldregeling is de afgelopen jaren al een aantal keer versoberd. Zo is de duur van de periode waarbinnen oud-politici wachtgeld ontvangen verkort naar drie jaar en twee maanden. Dat komt overeen met de maximale duur van een WW-uitkering. Ook is er een sollicitatieplicht. Desondanks leidt de wachtgeldregeling al jaren tot kritiek.

Vorig jaar onthulde EenVandaag nog dat voormalig ministers, staatssecretarissen en Kamerleden in vijf jaar tijd bijna 20 miljoen euro aan wachtgeld hadden ontvangen. Eén oud-Kamerlid kreeg zelfs al meer dan 16,5 jaar wachtgeld.

{iframe "https://localfocus2.appspot.com/5c80fc6d56fd1" height="500" }

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie