Binnenland
KRO-NCRV

Chinezen kiezen minder vaak voor Nederland als vakantiebestemming: 'Corona heeft impact gehad'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinezen kiezen minder vaak voor Nederland als vakantiebestemming: 'Corona heeft impact gehad'

Er is een flinke daling te zien in het aantal Chinese toeristen dat naar Nederland komt. De eens zo populaire vakantiebestemming verliest in populariteit, maar waar komt dat door? "Ik denk dat corona veel impact heeft gehad", zegt sinoloog Manya Koetse bij Spraakmakers.

Kanteling

Het beeld van Europa en dus ook Nederland is gekanteld onder de Chinezen. "We onderschatten hoe de pandemie beleefd is", aldus Koetse. "Het staat nog dichtbij wat er gebeurd is. Het heeft economische gevolgen, maar ook psychologische." Bovendien zijn er "veel spanningen" gekomen op geopolitiek niveau, vertelt de sinoloog. "Het werd het Chinese virus genoemd", noemt ze als verklaring daarvoor.

Discriminatie

Daarnaast moesten Chinese toeristen ook als enige nog een coronatest doen wanneer ze naar Europa kwamen. "Dat wordt gezien als discriminatie", zegt Koetse. Maar dat is niet de enige reden waarom de Chinese toerist minder vaak naar Nederland trekt. "Europa wordt gezien als dievenparadijs. Chinese toeristen zijn een heel gevoelig targetgroep voor dieven." De verhalen hierover worden door Chinezen massaal gedeeld op sociale media. "Het is zo extreem dat ze zelfs zeggen: wil je de echte Europese ervaring, dan moet je ook beroofd worden."

Uitwisseling

Aan de andere kant heeft China het mogelijk gemaakt om naar het land te reizen zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. "Ik vind het geweldig", zegt Koetse. "Het is een goeie zet om het land wat meer open te zetten", reageert Gabrielle Esselbrugge, hoteleigenaar in Giethoorn. Esselbrugge ziet steeds meer mensen richting China gaan. "Dat is een positief." Ook Koetse is hier voorstander van: "Het grotere perspectief is uitwisseling. Hoe meer we van elkaar verwijderd zijn, hoe minder we van elkaar begrijpen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie