Binnenland
EOKRO-NCRV

Gaat de Achterhoek aan haar eigen populariteit ten onder? 'Iets rustiger zou fijn zijn'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat de Achterhoek aan haar eigen populariteit ten onder? 'Iets rustiger zou fijn zijn'

De Achterhoek wordt steeds populairder bij randstedelingen, om te wonen maar ook voor een dagje weg. "Je hoort zo langzaamaan mensen wel zeggen: het zijn er misschien wel iets té veel. Iets rustiger zou ook wel fijn fijn…", vertelt Melanie Lokate van Omroep Gelderland in NPO Radio 1 Luistert Naar Jou vanuit Zutphen.

In 2023 viert Zutphen samen met een aantal andere steden het Hanzejaar. Dit is bedoeld om meer toeristen naar de stad te trekken, maar eigenlijk is het dus niet echt nodig, vertelt Lokate. "Het schuurt op sommige plekken wel", vertelt ze. Er zijn bijvoorbeeld eigenaren van kastelen die wordt gevraagd of zij activiteiten willen organiseren, maar die eigenlijk liever niet nóg meer mensen over de vloer willen.

Inburgeren

Het Zutphense cabaretduo Heit al geheurt, ook aangeschoven in de pop-up studio van NPO Radio 1 in Zutphen, heeft zelf zo z’n eigen manieren om de Achterhoek rustig te houden. Westerlingen die naar Zutphen willen verhuizen, mogen dat niet zomaar, vinden ze. “Ze krijgen vijf jaar de tijd om in te burgeren. Lukt het niet, dan moeten ze terug. Daar zijn we heel resoluut in”, zegt Rob van Druten. Zijn compagnon Frans Velthuis vult aan: “In de jaren 40 kwamen er heel veel mensen uit het oosten en die hebben we er na vijf jaar ook vakkundig eruit gewerkt…” Natuurlijk zijn het grappen, maar er is zeker een serieuze ondertoon.

NPO Radio 1 gaat al de hele week het land in om de stemming te peilen. In Zutphen klagen meer mensen over de influx van mensen uit de randstad. Een inwoner klaagde bijvoorbeeld dat er door nieuwkomers veel geklaagd wordt over geluidsoverlast tijdens de Dorpsfeesten. "Ja, dat willen we ze echt afleren", zegt Van Druten. Velthuis grapt over een ballotagecommissie, waar hij en Van Druten inzitten.

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie