Binnenland
BNNVARA

Zo ziet de natuur van de toekomst eruit

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo ziet de natuur van de toekomst eruit

De Nederlandse natuur is aan het veranderen. Bijvoorbeeld door klimaatverandering en de intensieve landbouw. Hoe maak je klimaatbestendige natuur? En, welke plantsoorten hebben de meeste kans te blijven als het warmer en rijker aan stikstof wordt? FLORON, SOVON en de Vlinderstichting hebben hier onderzoek naar gedaan en vertellen erover in Vroege Vogels.

Natuur van de toekomst

Dat er in ons land geen bananenbomen groeien en we geen kokosnoten uit palmen kunnen plukken, weten we wel. Maar dat door de opwarming van de aarde Nederland in de toekomst ongeschikt zal zijn voor bijna 500 inheemse plantensoorten is wel even schrikken. Dat vertelde Wieger Wamelink van de universiteit Wageningen vorige week in Vroege Vogels.

Nederland wordt te warm voor honderden soorten planten

In het onderzoek van FLORON, SOVON en de Vlinderstichting zie je nu dat bepaalde soorten planten in het zuiden van Nederland uit graslanden verdwijnen en zich verplaatsen naar het bos, waar de temperatuur net iets lager ligt. In het noorden van het land vind je ze nog wel in het open veld. Zoals zwartblauwe rapunzel en knikkend nagelkruid. In Frankrijk zijn deze planten kenmerkend voor open grasland in koele berggebieden. In Nederland vinden we ze in het warmere laagland in Nederland en Noord-Duitsland vooral in bossen en bosranden. In de schaduw van de bomen is het koeler dan in het open veld.

Deltaplan

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het Deltaplan Herstel Biodiversiteit. Hoe proberen de verschillende organisaties die zich bezighouden met de open ruimte en het platteland te komen tot een nieuwe inrichting? En hoe houden ze rekening met de opwarming van het klimaat? In oktober zal het Deltaplan Herstel Biodiversiteit gepresenteerd gaan worden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie