Binnenland

Boevenvanger of burgemeester: 'De balans is zoek'

BNNVARA
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Boevenvanger of burgemeester: 'De balans is zoek'

Boevenvanger of burgemeester? Over de rol van de burgemeester wordt heel wat getwist. Want welke rol moet de burgemeester innemen in de strijd tegen criminaliteit? Hans Beenakker, burgemeester van Tiel, luidt de noodklok. Hij wil niet langer de lokale sheriff spelen, vertelt hij in De Nieuws BV. Tientallen collega's steunen zijn betoog.

Beenakker voelt zich meer crimefighter dan burgemeester en dat gaat zo niet langer. Beenakker: "Burgemeesters hebben de afgelopen jaren steeds meer bevoegdheden gekregen in het bestrijden van criminaliteit. Daar is niets mis mee als het hoort bij het handhaven van de openbare orde. En, als daarin wordt opgetreden met politie en justitie. Maar de taken die eigenlijk bij politie en justitie liggen, zijn aan het verschuiven naar de burgemeester."

Verbinder, boegbeeld, sheriff?

Beenakker: "Ik vind het echt aan het doorschieten. Zeker nu de ministers een nieuwe wetgeving overwegen waarin de burgemeester bestrijder van de criminaliteit wordt. Dat komt dan zo in de gemeentewet te staan. Daar ben ik niet voor. Bestrijden van criminaliteit is vanzelfsprekend heel belangrijk. Maar wel samen met politie en justitie."

"Investeer in de strafrecht keten van politie, Openbaar Ministerie, rechtelijke macht" is het devies van Beenakker, "dan is de uitbreiding van de rol van burgemeester helemaal niet nodig." De burgemeester heeft ook andere rollen, zegt hij: "De burgemeester is verbinder, is netwerker, is boegbeeld in zijn stad. Hij heeft veel activiteiten waarin hij de inwoners van zijn stad ontmoet, die rol moet goed overeind blijven."

Ondermijning van de rechtsstaat

Beenakker: "Als er geen balans meer is tussen mijn rol - zoals jij (Patrick .red) het noemt - als sheriff en mijn andere rollen dan is dat niet goed. We zijn de straffende instantie aan het worden, kijk naar alle bedreigingen. Maar het is principieel ook niet goed." Eigenlijk is het ondermijning van de rechtsstaat.

Quote

Bestrijden van criminaliteit is vanzelfsprekend heel belangrijk. Maar wel samen met politie en justitie.

Hans Beenakker

Volgens Beenakker moeten er drie dingen gebeuren: "Een oproep aan de ministers om goed naar de rol van de burgemeester te kijken. De burgemeester heeft allerlei rollen dus dat moet zich goed verhouden. Het tweede is, dan kijk ik naar Grapperhaus, zorg dat we de strafrechtketen gaan versterken. En maak wetgeving dat je veel meer gezamenlijk kan optrekken als burgemeester, politie en OM."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie