Binnenland
BNNVARA

Modemerk Max Mara ligt onder vuur in grootste anti-bontcampagne ooit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Modemerk Max Mara ligt onder vuur in grootste anti-bontcampagne ooit

Max Mara ligt onder vuur. In tegenstelling tot veel andere modemerken, laat het Italiaanse modemerk nog steeds kleding met bont produceren, en het bovendien importeert en verkoopt. Daarom voeren 50 dierenwelzijnsorganisaties de mogelijk allergrootste anti-bontcampagne ooit. "Dit is onnodig dierenleed", zegt Moranni te Winkel van Stichting Bont voor Dieren in De Nieuws BV.

Max Mara verkoopt bont van vossen, nertsen en wasbeerhonden. Er worden 100 miljoen dieren gefokt en gedood voor hun bont. "Dit is onnodig dierenleed", vindt Te Winkel. In Nederland is er een productieverbod op bont, maar er is nog steeds geen import- en verkoopverbod, dus hangt het hier gewoon nog in de winkels.

De dierenwelzijnsorganisaties roepen wereldwijd op om Max Mara te mailen met de vraag om te kiezen voor een bontvrijbeleid. Ook roepen ze op het bedrijf te bellen en reacties te plaatsen op de sociale media van modemerk. "Hoe meer mensen online en offline laten weten dat ze het hier absoluut niet mee eens zijn, hoe beter", aldus Te Winkel.

Bontindustrie slecht voor klimaat

Het gaat de dierenwelzijnsorganisaties in eerste instantie om het tegengaan van dierenleed, maar bontproductie heeft ook negatieve impact op het klimaat. Het ontbindingsproces van een overleden dier gaat ook gewoon door als het bont van het dier wordt afgehaald. Om bont te kunnen verkopen moet het dus bewerkt worden met chemische giftige middelen. Daarnaast veroorzaakt de bontindustrie veel uitstoot door het fokken en doden van de dieren.

Max Mara heeft zelf nog niet gereageerd op de campagne.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie