Binnenland
KRO-NCRV

Pech op vakantie? Houd er rekening mee dat niet alles kan, zegt de ANWB

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pech op vakantie? Houd er rekening mee dat niet alles kan, zegt de ANWB

Veel Nederlanders gaan dit jaar met de auto op vakantie en die topdrukte merken ze ook bij de ANWB. Volgens CEO Marga de Jager zijn ze goed voorbereid bij de pechdienst, maar moeten mensen ook rekening houden met een minder goede service. Dat zegt ze bij het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Vakantiegangers die dit weekend op vakantie gaan moeten zich opmaken voor de zwartste 'zwarte zaterdag' van de zomer. Heel Nederland heeft inmiddels zomervakantie én de regio Parijs trekt er vanaf dit weekend op uit. Ook voor de ANWB is het deze zomer "alle hens aan dek".

Meer auto's, meer pech

Door coronabeperkingen in andere delen van de wereld, de problemen op de luchthavens en het feit dat sinds corona meer mensen een auto bezitten, gaan meer Nederlanders met de auto op pad. "Mensen hebben twee jaar gewacht en kunnen nu massaal op vakantie", zegt De Jager. "En dat doen ze ook."

Dat bekent ook meer pechmeldingen bij de wegenwacht. "Er zijn nu al grofweg 30 procent meer pechhulpverzoeken gemeld dan in 2019." Dat was de laatste ‘normale’ zomervakantie vóór corona, vertelt De Jager.

Tekorten en schaarste

En mensen die onverhoopt stil komen te staan, moeten rekening houden met een minder goede service dan ze gewend zijn van de ANWB. "We merken dat buitenlandse garages met personeelstekorten kampen. Dat betekent dat niet alle auto’s binnen korte tijd gerepareerd kunnen worden."

In Nederland zijn we volgens De Jager gewend dat je met een lekke band binnen een paar uur weer onderweg bent, maar in het buitenland kan het een paar dagen duren voordat de juiste bandenmaat beschikbaar is. "We zien ook dat er bij de toelevering van onderdelen schaarste is."

Huurauto's

Ook hebben veel verhuurbedrijven sinds corona het wagenpark nog niet volledig aangevuld, dus kan het zijn dat er niet direct vervangend vervoer beschikbaar is. "Dat kan betekenen dat er geen huurauto beschikbaar is en dat mensen met de trein of het vliegtuig terug moeten."

Aan de ANWB zelf zal het niet liggen. Zij zijn volgens de CEO in september 2021 al begonnen met de voorbereidingen voor deze drukke zomer. Volgens De Jager staat er een ruimte vloot aan huurauto’s over de grens, is er extra personeel geworven en zijn de contacten met garagisten in het buitenland goed. "Maar omdat dit jaar het aanbod hoger is en de beschikbaar minder, zal het niet overal even makkelijk zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie