Binnenland
NOS

Fatbikes in overvloed in Amsterdam: 'Ze gaan veel te hard'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fatbikes in overvloed in Amsterdam: 'Ze gaan veel te hard'

Onder jongeren zijn ze erg populair, maar de Fietsersbond is er niet zo blij mee: fatbikes. In de grote steden zie je deze elektrische fietsen steeds vaker rijden. Op een regenachtige ochtend bij het Vondelpark ziet verslaggever Jozephine Trehy een fietssnelweg. "Mensen met honden proberen hier met gevaar voor eigen leven over te steken."

Video niet beschikbaar

"Ze gaan veel te hard", vertelt Florrie de Pater, voorzitter van de Fietsersbond Amsterdam. De fatbikes en Van Moof-fietsen gaan volgens haar gemiddeld 30 kilometer per uur, met uitschieters tot 37 of 40 km p/u. Sinds 1 januari geldt een helmplicht voor snorfietsen, maar voor de elektrische fietsen is geen helm nodig. "De fatbikes zijn ongelooflijk populair in Amsterdam, je ziet er steeds meer. Je kan er hard op en hoeft nog steeds geen helm op."

Opgevoerde fiets

Op het meldpunt dat de Fietsersbond sinds 1 juli 2022 heeft, zijn al 'minstens 250-300 meldingen binnengekomen'. "Er gebeuren veel ongelukken mee", zegt De Pater. Dat beaamt een vrouw op een Van Moof, die in alle vroegte door Amsterdam aan het fietsen is. "Ja, er ontstaan wel gevaarlijke situaties; je hebt veel snelheid." Ze gebaart naar haar eigen e-bike: "Deze fiets is opgevoerd, maar ik heb nog geen ongelukken ofzo meegemaakt."

Het probleem zit 'm bij de fatbikes in een hendeltje: "Als die om wordt gegooid, hoef je niet te trappen. Je ziet heel vaak fatbikes honderden meters rijden zonder dat ze hoeven te trappen. Dat is helemaal geen e-bike, dat is een snorfiets die al onder de helmplicht zou moeten vallen", vindt De Pater.

Mooie helmen

De vraag is of er een aparte helmplicht moet komen voor de fatbike en Van Moofs. De Fietsersbond is er nog niet helemaal uit: "Dan moet je waarschijnlijk alle e-bikes een helmplicht geven." De bond is bang dat mensen die nu nog elektrisch fietsen dan volledig af gaan zien van fietsen. "Veel mensen houden er niet van om een helm te dragen en denken al snel: 'Dan maar niet fietsen.' Terwijl de e-bike juist zo'n uitkomst is." De bond onderzoekt nog wat de beste optie is.

Ondertussen wordt er in Amsterdam nog gewoon elektrisch gefietst. Een dame gehuld in regenpak stopt. "Ik ga nu 26 km p/u", vertelt ze. Op de vraag of haar fiets opgevoerd is, moet ze lachen. "Nee joh, ik weet niet eens hoe ik dat zou moeten doen." Maar, een helmplicht zou ze alsnog wel zien zitten. "Ik vind het wel veilig. Met zo'n elektrische fiets val je heel anders dan met een gewone stadsfiets." Maar waarom heeft ze niet nu al een helm op dan? "Ik vind ze niet zo leuk. Ik hoop dat als het verplicht wordt, dat er dan wat leukere komen." Ze denkt even na: "Al zie ik er natuurlijk nu ook niet uit in m'n regenpak", grinnikt ze.

Jozephine Trehy over fatbikes in Amsterdam

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie