Binnenland
BNNVARA

Supermarkt Plus over op biologische melk: is dat wel zo'n goed idee?

foto: Vroege Vogels/ikjellefoto: Vroege Vogels/ikjelle
  1. Nieuwschevron right
  2. Supermarkt Plus over op biologische melk: is dat wel zo'n goed idee?

Plus maakte deze week bekend dat ze alleen nog maar biologische melk gaan verkopen, tegen dezelfde prijs als gangbare melk. Of dit een goed idee is, daar zijn de meningen over verdeeld. LTO reageert sceptisch, de ketenorganisatie van biologische producenten Bionext juicht de stap van deze supermarkt toe, maar er zitten haken en ogen aan het idee, vertelt adviseur bij CLM Frits van der Schans, in Vroege Vogels.

biomelk

Volgens Frits van der Schans, adviseur CLM, is het een goed idee van de supermarkt. Maar volgens hem is het wel van belang dat de biologische melkveehouders een meerprijs blijven ontvangen voor hun melk als vergoeding voor al hun extra inspanningen. Daarnaast is een verruiming van het biologisch assortiment een lang gekoesterde wens vanuit de overheid en de samenleving.

Maar, volgens Van der Schans zit er een addertje onder het gras. Doordat de supermarkt het verschil tussen de gangbare melk en de biologische melk betaalt, is de kans dat consumenten gaan denken dat biologische producten die een meerwaarde hebben, voor eenzelfde prijs kunnen worden gekocht.

Te goedkoop

Het aandeel biologische producten in de supermarkt is nu nog maar een dikke drie procent. Op de vraag waarom dat niet meer is, wordt vaak naar de consument gewezen. 'De vraag zou er niet zijn'. "Plus is de eerste retailer die deze vraag omdraait", zegt Michaël Wilde, directeur van Bionext. "Door alleen nog biologische melk te verkopen, maken ze zich niet langer afhankelijk van de vraag van de consument."

LTO reageert kritisch op de stap van Plus. Omdat de prijs voor de biologische melk gelijk wordt gehouden en de supermarkt het verschil betaalt, is de toekomst onzeker, denkt de landbouworganisatie. "Wat gebeurt er wanneer de marketingcampagne voorbij is en de prijs alsnog een paar cent omhoog moet? Blijft de consument dan biologische kopen?", zo vragen veel boeren zich af.

Klein verschil

Bionext is niet bang dat de consument zou afhaken als er een paar cent bovenop de prijs zou komen. "Anders dan bijvoorbeeld bij vlees, is bij melk het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch heel klein. Zuivel is dan ook een geweldig product om consumenten die dat niet direct vanuit zichzelf zouden doen tóch kennis te laten maken met biologisch", aldus Wilde.

Van der Schans voorziet een positieve ontwikkeling. Door op grotere schaal de biologische melk aan te bieden, kan er een veel grotere biologische melkstroom ontstaan die kan zorgen voor lagere kosten voor verwerking en logistiek van biologisch zuivel. Daarnaast kunnen melkveehouders die willen overstappen op een biologische bedrijfsvoering, maar dat vooralsnog niet doen vanwege onvoldoende afzet, dadelijk wel omschakelen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie