Binnenland
NTR

Joël Broekaert: 'Planten hebben een veel grotere plek in ons dieet dan we beseffen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Joël Broekaert: 'Planten hebben een veel grotere plek in ons dieet dan we beseffen'

Het is iets waar we nauwelijks bij stilstaan, met kant-en-klaar producten in overvloed, maar een groot deel van ons voedsel kun je zó van een boom of struik plukken. Ook de grondstoffen van producten die wij dagelijks gebruiken, zoals chocola, kaneel en vanille, komen uit de natuur, zegt culinair journalist Joël Broekaert in Mangiare!.

Mangiare! Over Van Honingbij Tot Hagelslag en Uitzingwijnen - Mangiare!

Van honingbij tot hagelslag

In het kinderboek Van honingbij tot hagelslag vertelt culinair journalist Joël Broekaert over de oorsprong van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar uiteindelijk een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is rond als we vervolgens weer de grond induiken voor de schimmels.

Joël had eens een openbaring over selderij: "En dat was dat knolselderij, bleekselderij en selderijblad eigenlijk alle drie van dezelfde plant afkomstig zijn, ze zijn op een andere manier geteeld. Volgens mij staan heel weinig mensen daarbij stil. Het bracht mij tot de conclusie dat als we eigenlijk heel veel eten kennen dat uiteindelijk van een plant afkomstig is. Chocola, kaneel, noem maar op, het wordt allemaal verwerkt in onze producten.

We eten eigenlijk alles van de plant: bij de één de blaadjes, bij de ander de wortel, weer een ander de bloemknop of de zaadjes. Als je die allemaal in de juiste volgorde achter elkaar zet, krijg je logischerwijs de levenscyclus en voortplantingscyclus gepresenteerd, in hele kleine behapbare stukjes."

Joël Broekaert

Planten hebben belangrijke plek in ons dieet

"Het past natuurlijk ook goed in de tijdgeest. Het nadenken over een nieuw dieet. Het idee dat er in heel veel dingen planten zitten spreekt veel kinderen aan denk ik. Zonder planten geen suiker, dus zonder planten geen snoep! Suiker bestaat bij de gratie van planten. Planten hebben gewoon een veel belangrijker plek in ons dieet dan we de beseffen."

Het boek is niet alleen leerzaam voor kinderen, maar ook voor ouders. "Uiteindelijk hoop ik dat het ook voor de ouders die het voorlezen nog nieuwe inzichten en kennis biedt. Dat ze denken, zo had ik het eigenlijk nog nooit bedacht. Dat het voor hen ook interessant is."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie