Binnenland
KRO-NCRV

Pieter Omtzigt: Het kabinet lijkt het coronabeleid er een beetje bij te doen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Omtzigt: Het kabinet lijkt het coronabeleid er een beetje bij te doen

Pieter Omtzigt vreest dat er binnenkort harde coronamaatregelen noodzakelijk zijn, omdat er te lang gewacht wordt door het kabinet. De persconferentie van dinsdag had eerder plaats moeten vinden. "Ik heb het gevoel dat dit het enige gaatje in de agenda was, maar als er straks zwaardere maatregelen moeten worden genomen, dan is dat het allerbelangrijkste waar je als kabinet mee bezig moet zijn." Dat zegt het Kamerlid in 1 op 1.

Volgens Omtzigt moet de nood nu echt aan de man zijn, gezien de situatie in de zorg. "Ik heb vandaag weer iemand van een huisartsenpost huilend aan de lijn gehad, omdat men niet meer weet waar ze mensen kwijt kunnen."

Coronatoegangsbewijs

Ook is Omtzigt kritisch op de brede inzet van het coronatoegangsbewijs. "We hebben heel lang de fictie gehad dat als je gevaccineerd bent, corona voor jou voorbij is. Maar de harde werkelijkheid is dat er nog tenminste voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden, omdat anders het coronatoegangsbewijs schijnveiligheid biedt."

Omdat dit gegeven door het kabinet niet wordt uitgelegd, vreest hij dat we straks in een handhavingscrisis terecht komen. "Het feit is dat het coronatoegangsbewijs niet waterdicht is en dat je dus algemene maatregelen nodig hebt."

Formatie

Omtzigt schoof van de week ook aan bij de informateurs, in de zogenaamde ‘verdiepende fase’ van de formatie. Hij nam een brief van veertien kantjes mee met voorstellen voor een nieuwe bestuurscultuur, om de woningnood aan te pakken en werk te maken van bestaanszekerheid. Hij maakt zich nadrukkelijk zorgen om de onderklasse in Nederland. "We hebben het constant over de middenklasse, maar de mensen aan de onderkant die helemaal niks kunnen, daar kijken we totaal niet naar in Den Haag."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie