Binnenland
NOS

Adoptieouders aan Tweede Kamer: het moet mogelijk blijven om kinderen uit de VS te adopteren

foto: Dylan Nolte
  1. Nieuwschevron right
  2. Adoptieouders aan Tweede Kamer: het moet mogelijk blijven om kinderen uit de VS te adopteren

Het moet mogelijk blijven om kinderen uit de Verenigde Staten te adopteren. Daarvoor pleiten zo'n 400 adoptieouders in een brief aan de Tweede Kamer. Na een vernietigend rapport van de commissie Joustra over misstanden in het adoptiesysteem werden alle internationale adopties opgeschort. Afgelopen november kwam het kabinet met het plan om adoptie uit 6 geselecteerde landen weer mogelijk te maken, maar de VS stond daar niet tussen.

Adoptieouders aan Kamer: Het moet mogelijk blijven om kinderen uit de VS te adopteren

"De misstanden die er geweest zijn in de jaren voor 1998, waar ik bij zeg dat de VS toen nog geen adoptieland was, hebben geleid tot een oproep van: er moet meer transparantie zijn, het proces moet goed volgbaar zijn, er moet geen drugs zijn. Aan al die voorwaarden voldoet de Verenigde Staten als adoptieland", zegt adoptieouder en een van de initiatiefnemers Reinout van Haperen in het NOS Radio 1 Journaal.

Kabinet

Volgens het kabinet is er genoeg passende opvang te vinden voor kinderen in de Verenigde Staten en wil daarom niet dat kinderen naar Nederland gehaald worden voor adoptie. Van Haperen ziet dat anders. "Wat het kabinet daar niet bij zegt, is dat er ongeveer 120.000 kinderen in Amerika adoptabel zijn, waarvan er hooguit de helft jaarlijks binnenlands geadopteerd wordt. Die andere kinderen blijven steeds in wisselende pleegzorg."

Deze kinderen zouden constant van gezin en thuis wisselen. "Als iemand mij de garantie geeft dat al die kinderen, wat er dus helemaal niet zoveel zijn die nu naar Nederland en andere landen komen, goede opvang zouden krijgen. Ik durf daar wel op te zeggen dat dat nu niet het geval is."

Niet geadopteerd

Volgens Van Haperen hebben vaak Amerikaanse kinderen die in Nederland worden geadopteerd een complexe achtergrond. "Dat kan allerlei redenen hebben: drugsgebruik, stress in relationele sferen, geweld. Dat zijn vaak niet de kinderen waarvan in Amerika gezegd wordt: laten we die graag adopteren", legt hij uit.

Verantwoorde adoptie

Het adoptieproces uit de Verenigde Staten is erg transparant, zegt Van Haperen. "De meeste van ons weten sowieso waar hun kind vandaan komt, wie de ouders zijn en vaak is er daar ook nog contact mee", legt hij uit. Dat heet ook wel de adoptiedriehoek. "Er is vaak contact met de adoptieouders, biologische ouders en het kind als ze ouder worden. Soms ook als ze jonger zijn, het is een heel natuurlijk systeem. De ouders die hiervoor kiezen hebben dat heel transparant gedaan en het hele proces is met enorm veel waarborg ondervangen. Het is precies waar adopties aan zouden moeten voldoen, waar helaas adopties in het verleden te weinig aan voldaan hebben."

RJN Adoptie VS

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie