Binnenland
NOS

Vraag naar voedselhulp van Rode Kruis in Nederland stijgt: 'Meer mensen hebben hulp nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vraag naar voedselhulp van Rode Kruis in Nederland stijgt: 'Meer mensen hebben hulp nodig'

Het Rode Kruis deelde dit jaar bijna 20 procent meer boodschappenkaarten uit ten opzicht van vorig jaar. Mensen die te weinig geld hebben voor voedsel, maar niet in aanmerking komen voor de voedselbank, kunnen zo'n kaart krijgen. Er staat 17,50 euro per persoon per week op.

"Ik denk dat het twee zaken zijn. Aan de ene kant is er gewoon meer vraag. Ik ben bang dat we toch wel kunnen stellen dat er meer mensen zijn die onze hulp nodig hebben", stelt Harm Goossens, directeur van het Rode Kruis.

"Maar het heeft ook te maken met het feit dat we met meer partners werken, zoals met wijkcentra en buurthuizen. Dus aan de ene kant hebben meer mensen hulp nodig, maar we hebben ook gewoon meer mensen weten te bereiken."

'Voor wie niet naar de voedselbank kan of durft'

"De voedselbank doet natuurlijk geweldig werk. Wat wij doen, zijn de mensen helpen die niet in aanmerking komen voor de voedselbank, omdat ze bijvoorbeeld niet aan de criteria voldoen."

"Er is ook een groep mensen die niet naar de voedselbank durven te gaan, omdat ze bang zijn dat ze in de problemen komen en hun toeslagen kwijtraken bijvoorbeeld", aldus Goossens.

'Schaamte speelt wel degelijk een rol'

"En hoe erg dat ook is om te zeggen, er zijn ook mensen die zich schamen. Het niet genoeg eten kunnen geven aan je kinderen is gewoon een afschuwelijk iets en de schaamte speelt daar wel degelijk een rol. Daar komen onze boodschappenkaarten zeer van pas."

"Het ziet eruit als een gewone creditcard waarmee ze naar bijna alle grote supermarkten in Nederland kunnen. Volgend jaar gaan we proberen daar nog meer supermarktketens bij te betrekken", zegt Goossens. "Je betaalt feitelijk gewoon met een creditcard."

NOS Radio 1 Journaal 27 december 2023

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie