Binnenland
NOS

VS probeert Noord-Korea te paaien met humanitaire hulp

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. VS probeert Noord-Korea te paaien met humanitaire hulp

Amerika wil humanitaire hulp geven aan Noord-Korea in een poging de relatie tussen de twee landen weer te verbeteren. Nu is het door alle sancties heel moeilijk om hulp te organiseren in Noord-Korea. De speciale afgevaardigde van de VS onderhandelt momenteel in Zuid-Korea of dat makkelijker kan.

De gesprekken tussen Noord-Korea en Amerika zitten nog steeds muurvast. De hoofdreden daarvoor is dat Noord-Korea eerst af wil van de sancties die tegen het land gelden, zegt correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal. "De VS zeggen we moeten eerst denuclearisering en daarna pas praten".

De relatie is de afgelopen tijd ook verslechterd omdat Amerika zich negatief heeft uitgesproken over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea. Dat is een onderwerp wat tot dan toe niet besproken was tussen de twee partijen. Noord-Korea is vooral erg boos dat de tegoeden van drie functionarissen in de VS zijn bevroren. De Koreanen hebben zelfs gewaarschuwd dat de landen er misschien helemaal niet meer uitkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie