Binnenland
WNL

Tekorten bij de politie lopen alleen maar op: ‘De crimineel is de baas hier’

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekorten bij de politie lopen alleen maar op: ‘De crimineel is de baas hier’

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politievakbond, windt er geen doekjes om: de tekorten bij de politie zijn dramatisch. "Er zijn ontzettend veel jongeren die het criminele pad opgaan en we hebben te weinig zicht op wat er gebeurt", aldus Struijs in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

De recente explosies en schietincidenten in Rotterdam waarbij nog maar nauwelijks mensen zijn opgepakt, laat weer licht schijnen op een probleem dat al jaren speelt: de tekorten bij de politie. "Het probleem is structureel nijpend. We komen vijf tot zeven duizend agenten tekort." Als hoofdoorzaak voor die tekorten, noemt Struijs de intrede van de Nationale Politie waarbij miljoenen op het politieapparaat werd bezuinigd.

Burgemeester van Maastricht, en in die hoedanigheid ook regioburgemeester Limburg, Annemarie Penn-te Strake heeft dagelijks te maken met de gevolgen van de tekorten bij de politie. "Als regio liggen wij klem tussen het buitenland en dat betekent dat vrijwel alle zaken meteen internationaal zijn." Penn-te Strake somt daarnaast nog een aantal andere zaken op zoals armoede waardoor het criminaliteitscijfer hoog ligt in de zuidelijke provincie.

Verdeelsleutel

Mede daardoor pleit de burgemeester al jaren voor een herziening van de verdeelsleutel waarmee het aantal agenten per regio wordt bepaald. "We komen hier in vergelijking met de andere provincies echt agenten tekort. Je zou kunnen zeggen dat de inwoners van Limburg minder goed beschermd worden dan inwoners van de Randstad."

Penn-te Strake zet haar verhaal kracht bij door te verwijzen naar de dagelijkse taken van de politie in haar regio. "We kunnen net aan 24-uursdiensten draaien. Maar we kunnen niks extra's of proactief oppakken. De crimineel is de baas hier."

'De crimineel is de baas hier' (1 mei 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie