Binnenland
NOS

Wettelijke bedenktijd bij abortus verdwijnt zo goed als zeker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wettelijke bedenktijd bij abortus verdwijnt zo goed als zeker

De wettelijke bedenktijd van vijf dagen bij abortus verdwijnt zo goed als zeker. Morgen behandelt de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel hierover van D66, PvdA, GroenLinks en VVD. Een meerderheid wil van de vijf dagen bedenktijd af.

Hoe gaat het werken in de praktijk als de bedenktijd bij abortus verdwijnt?

“Het is belangrijk dat er maatwerk is voor vrouwen die zwanger zijn en overwegen de zwangerschap af te breken”, vertelt Directeur van het FIOM Ellen Giepmans. De stichting is gespecialiseerd in ongewenste zwangerschappen. Ze is blij dat de Kamer de bedenktijd wil afschaffen. “Als je vijf dagen verplichte bedenktijd hebt en iemand gaat vijf dagen onder de dekens liggen, dan is dat niet nuttig.”

Bedenktijd

Er moet nu eerst een zwangerschap worden vastgesteld door een arts. Zodra dat gebeurt is, kan de vrouw een afspraak maken bij een abortuskliniek. “Dan ná de verplichte vijf dagen kan ze bij de kliniek terecht.” Eenmaal op de afspraak heeft ze nog een gesprek met een verpleegkundige of arts. “Die spreken goed door of ze achter haar besluit staat”, legt Giepmans uit.

Belemmering

Deze vijf dagen bedenktijd kan voor sommige behandelingen, voor het afbreken van een zwangerschap, in de weg lopen. Die lopen, volgens Giepmans, dan samen met de zwangerschapsduur. “Tot negen weken heb je de abortuspil en tot dertien weken kun je gebruik maken van een zuigcurettage. Na die dertien weken wordt er gesproken van een instrumentele behandeling. Die termijnen zijn enorm relevant. Als je net op de grens zit, dan is dat bepalend voor welke behandeling je in aanmerking komt.”

Afschaffing

Wanneer de verplichte bedenktijd wegvalt, verdwijnt de zorgvuldigheid niet. Dat zegt Giepmans. De arts en de vrouw hebben, volgens haar, de verantwoordelijkheid om een weloverwogen keus te maken. “Dat zit in de wet en dat is ook de zorgvuldigheid waarmee een arts zijn of haar beroep uitoefent.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie