Binnenland
NOS

Veel meer klachten over uitgeschakelde zonnepanelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel meer klachten over uitgeschakelde zonnepanelen

Consumenten hebben steeds vaker last van drukte op het stroomnet. Vooral verouderde delen van het net kunnen de groei van het aantal zonnepanelen niet altijd aan. Daardoor kan het voorkomen dat panelen op zonnige dagen geen energie leveren.

Video niet beschikbaar

"Op dat soort dagen wordt heel weinig stroom gebruikt, terwijl zonnepanelen dan veel stroom produceren”, zegt NOS-redacteur Joost Schellevis in het NOS Radio 1 Journaal. “Er komt dan zoveel stroom het netwerk op dat zonnepanelen zichzelf voor de veiligheid uitschakelen. Die panelen doen dan helemaal niks meer."

Het aantal klachten dat consumenten daarover doorgeven aan de netbeheerders groeit dit jaar voor de vierde keer op rij. Het gaat om ruim 3200 klachten, bijna de helft meer dan een jaar geleden.

Vervangen

"Daarbij moeten we niet vergeten dat veel mensen het waarschijnlijk niet eens merken als hun panelen uitschakelen, want de apparatuur blijft gewoon doordraaien", zegt Schellevis. "Alleen de rekening wordt wat hoger."

Het probleem speelt vooral in polders en in oudere stadswijken en dorpen. Netbeheerders willen de komende jaren een derde van het stroomnet vervangen om het tekort aan capaciteit te voorkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie