Binnenland
WNL

Directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond pleit voor vuurwerkverbod: 'Hoeveel doden moeten er nog vallen?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond pleit voor vuurwerkverbod: 'Hoeveel doden moeten er nog vallen?'

Met de jaarwisseling voor de deur pleit directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Arjen Littooij voor een vuurwerkverbod. Hij roept de politiek op hier snel werk van te maken. "Hoeveel doden moeten er nog vallen?", zegt hij in Het Misdaadbureau.

Video niet beschikbaar

Tot op zekere hoogte kan Littooij de gekte rondom de jaarwisseling verklaren. "Je mag een heel jaar geen vuurwerk afsteken en opeens mag het om twaalf uur wel. Dan is de norm verdwenen", legt hij uit.

"Ik heb wel eens het idee dat om twaalf uur de gekte toeslaat in Nederland. Dan lijkt het of alles geoorloofd is. Dan lijkt het alsof je geweld mag gebruiken onder elkaar en dat je dingen mag vernielen. Dat je met vuurwerk alles kapot mag maken. Dan lijkt het ook alsof je geweld kan gebruiken tegen de mensen die de orde handhaven. Dat is onze traditie van Oud en Nieuw vieren", uit Littooij zijn ergernis en zorgen.

Vorig jaar had Littooij het er in zijn Veiligheidsregio druk mee. De brandweer is zo'n 700 keer uitgerukt en de ambulance moest 265 keer komen opdragen. Alle hulpdiensten die hij had, werden ingezet.

Hulpverleners

Uit een enquête van Het Misdaadbureau van Omroep WNL en NU'91 blijkt dat 60 procent van de hulpverleners pleit voor een vuurwerkverbod. Incidenten die hulpverleners meemaken tijdens de jaarwisseling hebben vaak met vuurwerk te maken. Zo wordt 32 procent bekogeld met vuurwerk, worden voertuigen bekogeld met vuurwerk of wordt er gedreigd met vuurwerk gooien richting een persoon.

Sommige hulpverleners liepen in het verleden brandwonden op of moesten met hun werk stoppen omdat zij een posttraumatische stressstoornis aan het incident overhielden. "Heel herkenbaar", reageert Littooij.

Oproep vuurwerkverbod

De directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond vervolgt: "Iedereen denkt bij vuurwerk nog aan voetzoekers, sterretjes en rotjes van vroeger. Dat is het allang niet meer. Het huidige consumentenvuurwerk is zo professioneel, dat het niet meer verantwoord is om met in de ene hand een glas bier en in de andere hand een sigaret om het aan te steken."

Littooij pleit voor een vuurwerkverbod. "De traditie op de eerste dag van het nieuwe jaar is voor heel veel mensen een tragedie geworden. Er zijn schrijnende gevallen. Er komen mensen om bij vuurwerk. Dat is ontroostbaar. Mijn oproep aan de politiek is: Hoeveel slachtoffers zijn er nog nodig? Hoeveel doden moeten er nog vallen? Hoeveel schade moet er nog zijn om eindelijk tot het besef te komen dat wij de traditie van Oud en Nieuw op een andere wijze moeten vieren dan dat wij het nu doen?"

Hoe moet een feestavond op 31 december er dan uit komen te zien in de ogen van Littooij? "Een professionele vuurwerkshow met een glas champagne, een oliebol en drie zoenen."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie