Economie
WNL

VNO-NCW-voorman: 'Nederlands vestigingsklimaat staat onder druk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VNO-NCW-voorman: 'Nederlands vestigingsklimaat staat onder druk'

Volgens Winand Quaedvlieg, voorman van de Brusselse tak van VNO-NCW, staat het Nederlandse vestigingsklimaat onder druk. "Het is versoberd. Er zijn belastingmaatregelen genomen, ook recent, die echt niet gunstig zijn. Voor grote bedrijven is dit een factor die meespeelt als je een investeringsbeslissing neemt", zegt Quaedvlieg in het radioprogramma Sven op 1.

Van de 27 lidstaten van de Europese Unie is Nederland nog steeds een aantrekkelijk land voor internationale bedrijven met heel veel mogelijkheden, aldus Quaedvlieg. "Maar de Nederlandse én Europese politiek moet dus heel goed nadenken over dat als je bepaalde bedrijven binnen je grenzen wilt houden, je moet kijken naar wat deze bedrijven nodig hebben."

"Deze dilemma's en keuzes van bedrijven zijn niet nieuw", vervolgt de VNO-NCW-voorman. "Dit speelde tien à vijftien jaar geleden ook. Op het moment dat een bedrijf een grote investering doet, dan gaat het bij internationale bedrijven vaak om de vraag of je dat in Amerika, Azië of Europa doet. En als de keuze op Europa valt, is de vraag waar in Europa."

Winand Quaedvlieg (VNO-NCW-voorman): 'Nederlands vestigingsklimaat staat onder druk' (28 december 2023) - Sven op 1

Exodus van internationale bedrijven

Alleen wordt het voor Amerikaanse bedrijven onaantrekkelijker om hun hoofdkantoor in Europa te vestigen. Quaedvlieg ziet dat de exodus van internationale bedrijven in Nederland namelijk niet alleen komt door het gebrek aan politieke waardering van het bedrijfsleven op dit moment, maar dat dit ook wordt versterkt door de Inflation Reduction Act in Amerika. "Met het antwoord hierop is de EU bezig."

De Inflation Reduction Act (IRA) is een historisch pakket maatregelen ter waarde van 700 miljard dollar dat in augustus 2022 is aangenomen door het Amerikaanse Congres. Bijna de helft van dat miljardenbedrag is bestemd voor klimaat- en milieuplannen. Europa ziet het Amerikaanse IRA-pakket als ongewenst, omdat de plannen Amerikaanse bedrijven stimuleren om in de VS te produceren, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om naar Europa te verkassen.

Analisten in Brussel zeggen dat een exodusangst niet nodig is, maar de geluiden die Quaedvlieg hoort vertellen een ander verhaal. "Investeringsbeslissingen worden genomen op basis van die Inflation Reduction Act. Er zijn investeringen die nu in Amerika gebeuren en niet hier, vanwege dit miljardenpakket."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Kennismigranten

Quaedvlieg benadrukt daarnaast dat kennismigratie in Nederland hard nodig is. "We hebben in Nederland en Europa te weinig mensen die het kennisniveau hebben om de industrieën tot de top van de wereld te laten behoren. Dus de oplossing is niet dat er geen kennismigranten meer moeten komen, maar dat er meer huizen komen. We moeten niet de economie gaan stilzetten totdat er weer huizen zijn. Zo functioneert het niet."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie