Politiek
WNL

Ontslagen NSC-woordvoerder reageert op veelbesproken tweet: 'Had ik niet moeten doen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontslagen NSC-woordvoerder reageert op veelbesproken tweet: 'Had ik niet moeten doen'

De oude tweet waarin voormalig woordvoerder van Pieter Omtzigt (NSC) Onno Aerden de BoerBurgerBeweging een 'gezwel' noemde was hem niet opgevallen voorafgaand zijn benoeming. "Dat had ik beter moeten doen. Had ik de tweet gezien, dan had ik hem weggehaald", zegt Aerden in het radioprogramma Sven op 1.

"De tweet kreeg een tweede leven, terwijl het niet eens echt een eerste leven had gehad", blikt Aerden terug. "Ik geloof dat ik ooit drie likes had gekregen op dat bewuste berichtje. Maar het feit dat deze tweet online veelvuldig opnieuw werd gedeeld leidde tot allerlei reacties in Den Haag. Dat resulteerde uiteindelijk tot mijn voortijdige vertrek." Aerden was pas een paar uur begonnen aan zijn nieuwe functie voordat hij zijn taken alweer neer moest leggen. Eerder noemde het NRC zijn voortijdige afscheid de 'kortste Haagse carrière ooit'.

De kortstondig NSC-woordvoerder zegt dat er wel iets dubbelzinnigs in zit over het wel of niet weghalen van de bewuste tweet. "Dan vond je het ooit wel en dan haal je het weg. Dan doe je net of het niet gebeurd is. Maar het was een leerzaam moment."

Onno Aerden (voormalig woordvoerder Pieter Omtzigt) over ongelukkige tweet: 'Dat had ik beter moeten doen' (27 december 2023) - Sven op 1

Terugvalmomenten

Nadat Aerden het woordvoerderschap neerlegde, ontstond er nog een rel binnen de partij van Omtzigt. Voorzitter Hein Pieper zou lang geleden op een zakelijke computer porno hebben gekeken. Aerden tweette daarover dat hij daar "in ieder geval geen woord over hoeft te voeren". Vervolgens verwijderde Aerden de tweet weer razendsnel. "Het zijn terugvalmomenten."

Video niet beschikbaar

Online verslavingsgevoeligheid

Aerden geeft toe dat hij op dat moment worstelde met zijn online verslavingsgevoeligheid. "Twitter, of X, heeft sterk verslavende aspecten, zeker voor iemand zoals ik." De voormalig woordvoerder zit al sinds 2009 op het medium, maar geeft toe dat hij pas sinds de beruchte tweet nauwkeurig naar het platform is gaan kijken. "Wat zitten we nou eigenlijk te doen met elkaar? We maken elkaar een beetje gek."

De kortstondig NSC-woordvoerder zegt dat hij steeds bewuster is geworden van zijn online verslavingsgevoeligheid. "Het is een proces en dat is misschien wel leeftijdsgebonden. Platforms nodigen je uit om erbij te horen. De algoritmes zoeken feilloos je zwakke plek. De mens is niet vrij van zonden."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie