Binnenland
NOS

Twee mannen voor de rechter wegens stiekem afdoen condoom tijdens seks

foto: unsplashfoto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee mannen voor de rechter wegens stiekem afdoen condoom tijdens seks

Morgen staan voor de rechtbank Dordrecht twee mannen terecht omdat ze tijdens seks hun condoom stiekem hebben afgedaan, dus zonder medeweten en toestemming van de vrouwen met wie ze seks hadden. 'Stealthing' wordt dit genoemd.

Eerste gevallen van 'stealthing' voor de rechter

Stealthing

In Dordrecht staan in twee zaken mannen terecht omdat ze stiekem hun condoom zouden hebben afgedaan tijdens de seks, zonder dat hun bedpartner dat wist. Dat heet stealthing, maar omdat dat niet als delict in het Wetboek van Strafrecht staat, zijn ze aangeklaagd voor verkrachting. Voor zover bekend zijn zulke strafzaken in Nederland niet eerder voorgekomen.

Sara Dekkers is voorzitter van de stichting Safe Space, waarbij ze vrouwen helpt bij het verwerken van seksueel trauma. "Ik kende stealthing eerst helemaal niet, tot afgelopen jaar. Toen hebben zich er tientallen vrouwen bij ons gemeld die slachtoffer van stealthing zijn geworden."

Soa's en ongewenst zwanger

Dekker legt uit dat stealthing populair is geworden, dat merk je ook online. "Bij stealthing is er sprake van gedwongen onveilige seks. Online kan je hele forums vinden waar mannen delen hoe je zo ongezien mogelijk een condoom kan afdoen. Het belangrijkste is natuurlijk dat het slachtoffer het niet merkt."

Dekker vertelt dat er vrouwen naar haar toe zijn gekomen die met grote problemen en veel schade zijn achter gebleven. "Een vrouw is ongewenst zwanger geworden. Ze dacht dat ze veilige seks had gehad, maar dat bleek niet zo te zijn. Ook bleven vrouwen achter met soa's waar ze niets van af wisten." Stealthing zorgt voor veel stress bij slachtoffers. Vandaag heeft het Openbaar Ministerie in Dordrecht in de twee aparte zaken over stealthing bij beide mannen celstraffen van een jaar geëist.

item oog stealthing

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie