Binnenland
NOSNTR

Indonesië vraagt Nederland kunststukken terug te geven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Indonesië vraagt Nederland kunststukken terug te geven

De Indonesische regering vraagt kunst terug van Nederland. Het gaat onder meer om de complete Dubois-collectie die in het Naturalis Museum in Leiden staat. Jos van Beurden, Onderzoeker Koloniale Collectie aan de VU in Amsterdam vertelt erover in Nieuws en Co.

Indonesië vraagt kunst terug van Nederland

Langer bekend

Van Beurden had de vraag van Indonesië om de acht kunststukken terug te geven niet perse vandaag verwacht. "Ik wist dat het in de lucht hing en op een lijstje stond. Het was al langer bekend dat dit er aan zat te komen en van een aantal stukken wist ik dat ze op het lijstje stonden om terug te vragen. Die lijst bestaat al sinds juni, toen de staatssecretaris voor cultuur in Indonesië was. Sindsdien zijn we bezig om in kaart te brengen hoeveel koloniale objecten Nederland bezit. Het gaat om honderden of duizenden."

Horen hier niet

Van Beurden vertelt dat er in de toekomst wel meer zal worden teruggegeven aan Indonesië. "We hebben er naar toe moeten groeien dat we die objecten moeten afstaan. Het nieuwe beleid van de Nederlandse regering, wat er op neer komt dat iets teruggaat als het land erom vraagt, gaat niet heel makkelijk. Indonesië heeft deze teruggave goed moeten voorbereiden. Eerder dit jaar hebben ze een teruggave comité opgericht. Ze hebben gekeken naar wat hun prioriteiten zijn." Volgens van Beurden is het dialoog tussen de twee landen juist belangrijk. "Het interessante is dat Indonesië zelf aangeeft iets terug te willen in plaats van dat Nederland iets teruggeeft. Die relatie is gelijkwaardiger en dat is de grote winst van dit proces. Britse musea komen bijvoorbeeld nog niet in beweging om kunstwerken terug te geven. Maar die spullen uit Indonesië horen gewoon niet hier. En natuurlijk doet het pijn om iets terug te geven, ik heb conservatoren gezien die tranen in hun ogen hebben omdat ze jarenlang echt voor een kunstwerk gezorgd hebben. Maar die spullen horen hier gewoon niet," eindigt Van Beurden.

item kunst

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie