Binnenland
KRO-NCRV

Boswachters lopen over: 'Wéér een illegaal feest met 50 man'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boswachters lopen over: 'Wéér een illegaal feest met 50 man'

Boswachters en groene boa's vinden dat er door het groeiend aantal recreanten in natuurgebieden veel overlast is. Recreanten laten rotzooi achter, er zijn illegale feesten in natuurgebieden en recreanten stoken open vuur in kwetsbare natuur. Driekwart van de boswachters en groene boa’s zeggen dat het toerisme in de natuur 'de spuigaten uitloopt'.

Dat blijkt uit een rondgang van De Monitor. De stelling in Spraakmakers was daarom maandagochtend 'recreanten hebben te weinig respect voor de natuur'. Boswachter Harm Blom van Nationaal Park De Biesbosch reageert op die stelling. "Wij als Staatsbosbeheer zeggen altijd: voel je welkom en gastvrij in dit gebied. Maar er is een steeds grotere groep die ons werk moeilijker maakt. En ook voor andere mensen maakt die groep het minder leuk."

Keiharde muziek

"Het afgelopen jaar zien we een structurele groei van een groep mensen die de Biesbosch niet gebruikt als groen decor, om te wandelen en te recreëren, maar puur voor eigen gebruik", vertelt de boswachter. Mensen draaien keiharde muziek en varen erg snel, zonder rekening te houden met anderen. "Als dat een aantal keer per jaar is, kunnen we daar gewoon op inzetten. Nu zijn er geen tientallen, maar soms wel duizenden mensen over de hele Biesbosch heen die gedrag vertonen dat totaal niet bij het gebied past. Dat is voor de natuurdoelen en voor de mensen die er wel van genieten heel vervelend."

Handhaving met vier mensen

De handhaving in de Biesbosch van mensen die zich niet aan de regels houden, ligt maar bij een klein clubje. "Staatsbosbeheer heeft een aantal mensen in dienst, samen met mensen van het parkschap. Bij elkaar zijn dat maar vier mensen", legt Blom uit. "Die kunnen onmogelijk zeven dagen per week werken." Blom vertelt dat deze mensen hun handen vol hebben. "Op sommige plekken komen honderden boten, alleen maar om te showen, zichzelf te laten zien met drank, drugs en harde muziek."

De boswachter geeft een voorbeeld, afgelopen weekend was het weer raak. "Er was een feest van vijftig mensen, met een professionele dj, aan de Hollandse kant van de Biesbosch. Daar slapen nu honderden reizigers, zeearenden en jonge visarenden. We genieten er overdag van, maar juist in de nacht is de Biesbosch ook van onschatbare waarde. En in de weekenden krijgen wij steeds meer gebruikers die echt schade aanrichten, met name voor dit soort natuurdoelen. Daar zetten wij op in, om dat te handhaven."

Festivalterrein

Blom vertelt dat zo'n samenkomst er bijna als een festivalterrein uitziet. "Wij proberen het op te rollen. De politie wordt erbij gehaald, zelfs met een helikopter en met de zeehavenpolitie. De Biesbosch is een prachtig gebied, maar ook onoverzichtelijk. En dat is voor de toezichthoudende dienst echt een probleem. Wij verplichten de organisatie echt om de muziek uit te doen, het vuur te doven en het gebied te verlaten. Al het afval blijft achter en wij moeten nacontroles doen. We zagen vanochtend dat er tenten op het vuur zijn gegooid, omdat mensen het anders moesten meenemen. Ik vind soms een festival ook leuk, maar niet in dit gebied. De uitwerking van het geluid is voor de natuur, maar ook voor de bezoekers die willen genieten, echt funest."

Moeilijk werk

Boswachter Blom vertelt dat ze samenwerken met politie en gemeente, maar dat er te weinig mankracht is. "Dit zijn de minimale middelen die wij hebben. We waarderen de collega's die dit moeilijke werk doen, ook in samenwerking met gemeenten en politie. Maar we zien de afgelopen jaren een terugtrekkende beweging in de buitengebieden van de politie."

De boswachter spreekt over een extreme situatie deze zomer. "De toenemende warmte de afgelopen jaren, gecombineerd met een extreme situatie door de coronamaatregelen dit jaar, zorgt ervoor dat de Biesbosch totaal herontdekt is. En niet alleen door de dagjesrecreanten die hier met goede bedoelingen komen, maar ook gewoon door honderden bezoekers die denken: het was zo leuk daar, we gaan er nog een keer heen. En het vraagt voor ons alle capaciteit. Onze boswachters handhaving en toezicht horen normaal visarendnesten te beschermen. Wij lossen nu in de zomermaanden alleen maar openbare orde-problemen op. We moeten echt weer naar buiten kijken in de buitengebieden."

De uitzending van De Monitor 'Van wie is de natuur?' is vanavond 7 september te zien, om 22:15 uur op NPO2.

Stand.nl: Recreanten hebben te weinig respect voor de natuur

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie