Binnenland
KRO-NCRV

'Vast contract zorgt voor meer veiligheid bij grensoverschrijdend gedrag'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vast contract zorgt voor meer veiligheid bij grensoverschrijdend gedrag'

Een vast contract op je werk: dat zorgt voor meer zekerheid. Niet alleen meer bestaans- en inkomenszekerheid, maar ook voor de veiligheid op de werkvloer is het belangrijk. Zo zou het ook kunnen helpen om voor jezelf op te komen bij bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag, denken Tamar van Gelder, voorzitter van de Algemene Onderwijs Bond en journalist Wouter de Winther. Ze vertelden erover bij Stand.nl van Spraakmakers.

Duiventil

Een vast contract, dat moet in het onderwijs sowieso de norm zijn, vindt Tamar van Gelder. Een vast team is volgens haar heel belangrijk. "Om met elkaar te kunnen werken aan onderwijs en het curriculum". ZZP'ers zijn volgens haar geen basis voor een team. "Dan wordt het team een duiventil, iedereen gaat in en uit." Daarnaast is het voor de kinderen ook belangrijk dat ze een vaste leraar hebben, vertelt ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Als iedereen in- en uitvliegt, wordt het er niet veiliger op

Tamar van Gelder

Journalist Wouter de Winther ziet nog meer voordelen van een vast contract. Een vast contract is volgens hem belangrijk voor de continuïteit van een bedrijf, een team of bijvoorbeeld een programma. Ook zou het kunnen zorgen voor meer veiligheid, vertelt Tamar van Gelder. "Als iedereen in- en uitvliegt, wordt het er ook niet veiliger op."

'Korte contracten bieden geen veiligheid'

"Die voorbeelden zijn er in de media, en ook in het onderwijs zijn er voorbeelden waaruit blijkt dat juist korte contracten geen veiligheid bieden", zegt Van Gelder. Ze vertelt dat het moeilijk is om op te komen voor wat je nodig hebt, als je een kortlopend contract hebt. Mensen zijn soms bang zich uit te spreken omdat ze angst voelen om niet meer in aanmerking te komen voor een vast contract. "Dat speelde ook bij DWDD", zegt De Winther. "Dat mensen bang waren aan de bel te trekken omdat ze bang waren dat hun contract niet verlengd zou worden. Terwijl... daar dingen gebeurden die niet normaal waren."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie