Binnenland
NOS

Kamer wil betere screening van homoseksuele asielzoekers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamer wil betere screening van homoseksuele asielzoekers

De Tweede Kamer wil dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) homoseksuele asielzoekers beter gaat screenen. Nu zouden er te vaak homo's worden afgewezen, terwijl ze wel degelijk in aanmerking komen voor asiel. De coalitiepartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie willen daarom een zorgvuldigere beoordeling.

Volgens D66-Kamerlid Groothuizen moet vooral de wijze waarop de IND de seksuele geaardheid of geloofsovertuiging van asielzoekers beoordeelt worden verbeterd. Hij zegt: "Het zijn moeilijke kwesties. Je wil de mensen die dit misbruiken geen verblijfsvergunning geven, maar we willen ook voorkomen dat iemand die wel homoseksueel is en niet veilig is in zijn thuisland wordt teruggestuurd. Daarom moet het proces zorgvuldiger."

Bewustwording

Groothuizen vindt dat de focus van de IND heel erg op het proces van bewustwording ligt. "Zo wordt soms zelfs gevraagd op welke dag iemand homoseksueel werd. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. Zeker niet in een land waarin LHBTI'ers niet geaccepteerd worden."

Ook zou het IND om bewijzen vragen. Een lastige kwestie volgens advocaat Wil Eikelboom. "Je geaardheid kan je niet bewijzen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Wie als vluchteling binnenkomt in Ter Apel, hoort of hij in Nederland mag blijven of niet. Voor een oorlogsvluchteling uit Syrië ligt die beslissing eenvoudiger dan voor een homo uit Oeganda, want de vraag is of de IND zijn verhaal gelooft.

De Tweede Kamer wil straks niet alleen een betere screening voor homoseksuelen en transgenders, maar ook voor bekeerde christenen.

De politieke partijen bespreken de kwestie vandaag met de minister tijdens de begroting van Justitie en Veiligheid.

Ster advertentie
Ster advertentie