Binnenland
KRO-NCRV

Maarten van der Weijden is misschien wel een nieuw volksfeest begonnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maarten van der Weijden is misschien wel een nieuw volksfeest begonnen

Een periode met weinig nieuws, een beetje water, een extreme prestatie en een goed doel. Een nieuw volksfeest lijkt geboren. "Met dit smeltende ijs hebben we misschien wel een nieuwe Elfstedentocht te pakken", denkt psycholoog Steven Pont in Spraakmakers.

Nederland waterland

Je ziet hem overal in de media: Maarten van der Weijden. Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van het Parool, begrijpt die aandacht wel voor Nederlanders in het water. "Eerst had je Hansje Brink met de vinger in de dijk. Nu Maarten van der Weijden die het water overwint. Dit is iets dat ons allemaal raakt."

Dit jaar zwemmen er ook anderen een gedeelte mee met Van der Weijden. Dit zijn vaak mensen die in de directe omgeving mensen verloren hebben aan kanker. Ondanks het 'circus' vindt Ockhuysen het een integere manier om aandacht te vragen voor de ziekte. "Wat kun je er tegen hebben?"

Mediaboot

Tv-recensent Haroon Ali stond niet te springen op een herhaling van vorig jaar. Hij vond de aandacht eigenlijk wel overdreven. Journalisten van de NPO stonden naast die van SBS op de mediaboot en de Telegraaf gaf zelfs een pushbericht over de scheur in Van der Weijden’s pak. Het doet Ali dan ook denken aan Serious Request: "Het was nogal veel."

Quote

Het is cynisch gezien een zwemmende komkommer

Ronald Ockhuysen

"Het is cynisch gezien een zwemmende komkommer", aldus Ronald Ockhuysen. De media is volgens hem blij dat er iets moois gebeurt in deze komkommertijd.

Volksfeest

Toch ziet Ockhuysen potentie in de toekomst van het evenement. "Als dit een moment wordt vlak voor de zomer waarin we één week lang aandacht hebben voor kanker, dan lijkt me dat een goede zaak."

Ook Ali is ziet mogelijkheden als de Olympisch kampioen het op een gegeven moment over laat aan omstanders. Hij denkt dat het dan een soort volksfeest wordt.

Psycholoog Steven Pont legt de vergelijking met die andere Elfstedentocht. "Er waren ook maar zes mensen die dat begonnen."

Ster advertentie
Ster advertentie