Binnenland
NOS

Burgemeester Hoorn: 'Arrestanten waren uit op rellen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Hoorn: 'Arrestanten waren uit op rellen'

De betogers die gisteravond in Hoorn slaags raakten met de politie, waren bewust gekomen om rellen te schoppen. Burgemeester Nieuwenburg van Hoorn zegt dat in het NOS Radio 1 Journaal. Een andere groep, onder wie jongeren uit Hoorn zelf, verzamelden zich bij het station. De burgemeester liet op basis van een noodbevel de binnenstad ontruimen door de politie. Tegen middernacht was het weer rustig in Hoorn.

Gisteravond waren er in Hoorn demonstraties van voor- en tegenstanders van Jan Pieterszoon Coen, een berucht kopstuk van de VOC. De betogingen verliepen zonder problemen, maar daarna braken rellen uit. Twaalf mensen werden opgepakt, van wie er acht vanmorgen nog vast zaten. Nieuwenburg sluit meer aanhoudingen niet uit. De Telegraaf gaat aangifte doen van mishandeling van verslaggever Vincent Triest. Die werd bij de ongeregeldheden in zijn maag gestompt. De burgemeester noemt de mishandeling “onacceptabel.”

Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen is al langer omstreden. Nieuwenburg wijst er op dat de gemeenteraad in 2011 besloot om het beeld te laten staan. Op de sokkel werd een tekst geplaatst waarin wordt uitgelegd wie Coen was, wat zijn verdiensten waren en welke gruweldaden hij heeft begaan.

"De demonstraties tonen aan waarom het juist goed is dat het er staat", zegt Nieuwenburg. "Zo kunnen we de discussie voeren over goed en kwaad. Maar het denken over geschiedenis staat nu eenmaal nooit stil." Als mensen het beeld weg willen hebben zijn daar democratische middelen voor, aldus de burgemeester. "Bijvoorbeeld een raads- of burgerinitiatief. De rellen op zichzelf zijn geen aanleiding om het beeld weg te halen."

Burgemeester Hoorn over rellen bij beeld J.P. Coen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie