Politiek
WNL

Burgemeester van Groningen roept Eerste Kamer op: 'Stem vandaag nog over de spreidingswet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester van Groningen roept Eerste Kamer op: 'Stem vandaag nog over de spreidingswet'

Burgemeester van Groningen Koen Schuiling (VVD) roept in Sven op 1 de Eerste Kamer op om vandaag al te stemmen over de spreidingswet in plaats van volgende week dinsdag. "Dan is er een hoop spanning weg. Iedereen kijkt heel erg naar deze stemming."

Schuiling acht de kans dat de spreidingswet het haalt groter dan 50 procent. "Omdat Eerste Kamerleden vatbaar zijn voor de argumenten van staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel en Migratie, red.)." Mocht de spreidingswet er niet doorheen komen, dan "hebben we landelijk een enorm probleem".

De Groningse burgemeester put ook vertrouwen uit het partijprogramma van de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas en omdat die partij veelvuldig in de Eerste Kamer is vertegenwoordigd. "Als de BBB staat voor een sterke regio, dan moeten senatoren van die partij voor de spreidingswet stemmen. Nu drukt de last heel zwaar op één regio: Oost-Groningen."

VVD'er Koen Schuiling (burgemeester van Groningen): 'Stem vandaag nog over de spreidingswet' (16 januari 2024) - Sven op 1

Duidelijkheid

Volgende week dinsdag belooft, mocht zijn oproep niet tot iets leiden, een spannende dag voor de Groningse burgemeester te worden. Niet alleen omdat dan duidelijk wordt of de spreidingswet door de Eerste Kamer is gekomen, maar ook omdat de rechter uitspraak doet in het kort geding dat gemeente Westerwolde, gesteund door alle andere negen gemeenten in provincie Groningen, heeft aangespannen tegen het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA).

Schuiling noemt het kort geding een wonderlijke situatie. "De gemeenten hebben het COA erop geattendeerd om de gesloten overeenkomst na te komen. Want 2.000 asielzoekers in Ter Apel is het afgesproken maximum." De burgemeester benadrukt dat 1.700 mensen een nog beter maximum aantal zou zijn, wil iedere asielzoeker kwalitatief goede zorg krijgen. "Met 2.000 mensen in Ter Apel rek je echt iedereen uit."

Een aantal maanden geleden was er een piekaantal van ongeveer 2.400 asielzoekers in het Groningse asielzoekerscentrum. "Omdat Ter Apel zo overvol zat, moesten we deze mensen midden in de nacht nog verspreiden."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie